Crna hronika
0

Devet osoba uhapšeno zbog sumnje da su dilali heroin i kokain u Sarajevu

Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Pripadnici MUP-a KS proveli su jučer akciju kodnog naziva "Jesen" u okviru koje je uhapšeno devet osoba zbog neovlaštene proizvodnje i prodaje opojnih droga. Uhapšene osobe predate su danas u nadležnost Tužilaštva KS.

Kako je saopćeno iz Tužilaštva KS, D.P. (1978.), E.Z. (1991.), K.R.(1979.), A.D.(1982), M.M. (1988.), E.S. (1982.), Đ.R. (1982.), A.K.(1981.) i A.Z. (1997.) osumnjičeni su da su nakon što su organizirali grupu, počinili krivično djelo neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga iz člana 238. KZ FBiH i krivično djelo iz člana 52. Zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije (ZONDINOM).

"Na osnovu sudskih naredbi izvršeni su pretresi stanova i drugih objekata koje osumnjičeni koriste na području općina Stari Grad Sarajevo i Novi Grad Sarajevo. Tom prilikom pronađeno je i oduzeto 16 paketića sa materijom koja asocira na opojnu drogu heroin, jedan paketić sa materijom koja asocira na opojnu drogu kokain, jedan pištolj s okvirom i municijom, veća količina puščanih metaka cal. 7,9 mm i 7,62 mm, više mobilnih telefona i određena suma novca koja potiče od preprodaje droge", navodi se u izvještajima MUP-a KS i Tužilaštva KS.

Odjeljenje za borbu protiv zloupotreba opojnih droga MUP-a KS u saradnji s Tužilaštvom KS vodilo je višemjesečnu istragu u ovom predmetu.

Nakon što osumnjičene osobe ispita postupajući tužilac, Tužilaštvo KS će u roku od 24 sata odlučiti o daljim mjerama.

Za neovlaštenu kupovinu, prodaju ili pozajmljivanje oružja zakonom je predviđena novčana ili kazna zatvora do šest mjeseci, dok je za ilegalnu prodaju i proizvodnju opojnih droga predviđena kazna zatvora u trajanju od jedne do 10 godina.