Neslavno klasifikovanje
36

BiH visoko rangirana po organizovanom kriminalu u Evropi: Ključna ruta trgovine oružja i heroina

S. Š.
Na rang listi organizovanog kriminala u 44 zemlje, BiH se nalazi za osmom mjestu (Foto: EPA-EFE)
Na rang listi organizovanog kriminala u 44 zemlje, BiH se nalazi za osmom mjestu (Foto: EPA-EFE)
Prema Globalnom indeksu organizovanog kriminala za 2023. godinu koji je 26. septembra objavila Globalna inicijativa za borbu protiv transnacionalnog organizovanog kriminala (GI-TOC). Bosna i Hercegovina se nalazi za osmom mjestu.

GI-TOC je međunarodna nevladina organizacija za razvoj strategija za borbu protiv organizovanog kriminala sa sjedištem u Ženevi. Organizacija kontinuirano provodi istraživanja o zastupljenosti organizovanog kriminala na evropskom tlu.

Na prvom mjestu od 44 države na evropskom kontinentu po rasprostranjenosti kriminala je Rusija, a na drugom Ukrajina.

Što se tiče kotiranja zemalja u našem susjedstvu, Srbija zauzima treće mjesto, a Crna Gora peto. Globalni indeks za 2023. godinu ukazuje kontinuirani rast organizovanog kriminala na globalnom nivou, pri čemu 83 posto svetske populacije živi u uslovima visokog kriminala.

Stopa kriminaliteta u BiH je 5,85.

Heroin se najčešće krijumčari iz Nizozemske

U izvještaju za BiH navodi se kako je zemlja aktivna i dobro organizovana u segmentu trgovine oružjem. Mnogo oružja iz 1990-ih je ostalo u opticaju i BiH je među vodećim državama u svijetu po broju legalnog i ilegalnog vatrenog oružja u posjedu civila.

"Pored toga, Bosna i Hercegovina se nalazi duž jedne od ruta trgovine između velikih zemalja dobavljača oružja, poput Srbije i Crne Gore, i zemalja odredišta za ilegalno vatreno oružje u Evropi", navodi se u izvještaju GI-Toca.

Bosna i Hercegovina je zemlja tranzita i krajnje odredište za heroin i hemikalije prekursora. Ovo tržište nadgledaju kriminalne grupe koje su povezane sa drugim balkanskim kriminalnim grupama, kao i turske i katarske kriminalne grupe.

Kako je navedeno u izvještaju, tržište heroina i cijene heroina su ostale stabilne zbog niskog nivoa zapljene od strane organa za provođenje zakona, što je rezultat korupcije i fragmentacije policijskih snaga.

"Novi obrasci krijumčarenja heroina iz Nizozemske u Bosnu i Hercegovinu ukazuju na povećanu potražnju za heroinom u zemlji. Kako je tržište kokaina manje rasprostranjeno od tržišta drugih droga u zemlji, Bosna i Hercegovina i dalje je pretežno tranzitna ruta za drogu koja dolazi iz Crne Gore i prolazi prema EU. Sve je veća uključenost kriminalnih organizacija na tržište kokaina, posebno organizovanih kriminalnih grupa istočnog Balkana. Posljednjih godina zabilježene su zapljene velikih količina kokaina direktno povezane s BiH, što ukazuje na porast trgovine i prisutnosti kokaina unutar zemlje, bilo za tranzit ili domaću potrošnju", detaljno je opisano u izvještaju.

Krivično pravosuđe i sigurnost

U izvještaju je opisano i stanje u pravosudnom sistemu BiH. Navodi se kako je Pravosuđe Bosne i Hercegovine i dalje slabo i često "pati" od političkog uplitanja. Nedostatak političke volje za pokretanje reforme pravosuđa i loše funkcionisanje pravosudnog sistema i dalje podrivaju ostvarivanje ljudskih prava i borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.

"Nedostaci u pogledu imenovanja, ocjenjivanja i disciplinskih postupaka negativno utiču na nezavisnost sudstva i tužilačku autonomiju u zemlji. Široko rasprostranjena korupcija u pravosuđu, kao i nemar aktera u pravosudnom sistemu ometaju pravosudni kapacitet zemlje za borbu protiv organizovanog kriminala", opisuje se u izvještaju Globalne inicijative za borbu protiv transnacionalnog organizovanog kriminala.

Što se tiče kazneno-popravnog sistema, u izvještaju je navedeno kako se dalje prijavljuju zlostavljanje zatvorenika u pritvorskim objektima.

Iza Bosne i Hercegovine nalaze se Albanija (na petnaestom mjestu), Hrvatska (na šesnaestom mjestu u Evropi) i Sjeverna Makedonija (na osamnaestom mjestu u Evropi).

Za Kosovo nisu dostupni podaci.