Crna hronika
0

Banovići: Četiri osobe uhapšene, zaplijenjeno kilogram kokaina

Klix.ba
Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u koordiniranoj akciji u kojoj su učestvovali i pripadnici Granične policije BiH i MUP-a Tuzlanskog kantona, u noći između 16. i 17. februara, na graničnom prijelazu Orašje lišili su slobode četiri osobe kod kojih je pronađeno oko kilogram opojne droge kokain.

Opojna droga kokain u praškastom obliku pronađena je u vozilu Fiat, njemačkih registarskih oznaka, kojim je E.M. (1986.) pokušao ući u Bosnu i Hercegovinu preko graničnog prijelaza Orašje. Kokain je bio podijeljen u osam paketića i sakriven u naslonjaču zadnjeg sjedišta pomenutog vozila.

U vozilu, ispod zaštitne PVC plastike brisača, pronađene su četiri PVC bočice s natpisom "Mannitol", u kojima se nalazilo oko 525 grama tečne materije za koju se pretpostavlja da je narkotičko sredstvo u tečnom stanju, što će biti utvrđeno dodatnim vještačenjima.

U svrhu dokazivanja kaznenog djela organizovani kriminal i neovlašteno prometovanje opojnim drogama policijski službenici SIPA-e, na području Banovića, pretražili su četiri stambena objekta koja su koristile osobe lišene slobode, te osim automobila Fiat, još tri automobila, također sa inozemnim tablicama.

Osobe lišene slobode E.M. (1986), R.O. (1977.), E.R (1989.), te M.M (1979.) koji je operativnim radom identificiran kao jedan od organizatora organizirane grupe koja se bavila nedozvoljenom trgovinom opojnim sredstvima, nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e, uz izvještaj o postojanju sumnje o počinjenju kaznenog djela, predate su na dalje postupanje Tužilaštvu BiH i Sudu BiH.

Navedene aktivnosti, izvedene su po usmenom nalogu Tužilaštva BiH.