Godinu uvjetno
1

Banjalučanin osuđen za terorizam: Prijetio da će se raznijeti na Zimzogradu

Piše: M. N.
Milan Macura, koji je prijetio kako će se opasati eksplozivom i raznijeti na Zimzogradu u Banjoj Luci, osuđen je na uvjetnu kaznu u trajanju od jedne godine.

Okružni sud Banja Luka proglasio ga je krivim za krivično djelo terorizma, što je prva ovakva presuda u RS. Ukoliko počini krivično djelo u naredne tri godine, uvjetna kazna će biti preinačena u zatvorsku kaznu.

"Na osnovu člana 82. stav 1. Krivičnog zakona Republike Srpske optuženom je izrečena mjera sigurnosti oduzimanja predmeta i to: mobilni telefon marke Huawei bijele boje i crnog displeja s pripadajućom SIM karticom", navodi se u presudi Okružnog suda Banja Luka.

Podsjetimo, Macura je objavio status na Instagramu u kojem je napisao da bez problema može staviti na sebe 150 kilograma C4, a da niko ne posumnja te da s tom količinom može obuhvatiti prečnik Brko - Royal Plaza.

"Moja žrtva je mala u odnosu na dobrobit naroda. Zahvaljivat ćete mi za cca 20 godina. Oslobodit ću vas pogani, smrdljivih kobasica, razrijeđenog piva, vina i rakija, primitivizma banjalučkih gazda, dr****a i svih ostalih", napisao je prije dvije godine.

Optužnica protiv njega je podignuta 16. februara prošle godine, a Macuru se teretilo da je počinio ovo krivično djelo s ciljem ozbiljnog zastrašivanja građana i s ciljem ozbiljnog narušavanja i uništavanja osnovnih ustavnih, političkih, ekonomskih i društvenih struktura Republike Srpske.