Kantonalno tužilaštvo Sarajevo
0

Anel Herak negirao pucanje u trudnicu

Piše: A. Kovač
Anel Herak, koji je osumnjičen da je sa Edinom Vukom hladnokrvno ubio Amara Mistrića, saslušan je danas u sarajevskom Kantonalnom tužilaštvu i na okolnosti pokušaja ubistva N.V., koja je u to vrijeme bila u devetom mjesecu trudnoće.

Kako nezvanično saznajemo Herak je tokom saslušanja negirao da je uopće bio na licu mjesta i da ima bilo kakve veze sa ovom pucnjavom.

Naime, istraga protiv Heraka, osim za ubistvo Mistrića, proširena je i za pokušaj ubistva N.V. kada je oštećena nedavno u Heraku prepoznala osobu koja je 10. maja navečer umalo ubila ne samo nju, nego i njeno tada još nerođeno dijete.

U naredbi za proširenje istrage protiv Heraka navedeno je da je on 10. maja ove godine, vozeći se u „Opel korsi“ na mjestu suvozača, bez ikakvog valjanog razloga, iz pištolja pucao na A. V., vozača „Mercedesa“. Tom prilikom, hitac koji je ispalio Herak, prošao je tik pored stomaka N. V., koja je bila u devetom mjesecu trudnoće i koja se sutradan porodila.

Prije nego je Herak pucao na vozača „Mercedesa“, vozač „Opel korse“ je krećući se sarajevskom ulicom Obala Kulina bana, nekoliko puta kočio pokušavajući izazvati udes.Kada je A. V., vozač „Mercedesa“ pokušao proći pored „Opel korse“, Herak je kroz otvoreni prozor sa vozačeve strane ispalio hitac. Zrno je srećom promašilo i vozača, kao i trudnicu i zabilo se između tapacirunga i vanjskog lima prednjih desnih vrata, u visini stomaka žene.

A. V. je tada dodao gas i pobjegao Heraku i vozaču „opel korse“ prema Baščaršiji, dok je vozač „Opel korse“ skrenuo prema Carevoj džamiji. Prije nego što je „Opel korsa“ skrenula, Herak je u pravcu mercedesa ispalio još tri hica, od kojih je jedan pogodio zadnji desni branik.

Ovaj incident se desio tri mjeseca prije ubistva Mistrića.

Podsjećamo Herak i Vuk, su 13. augus­ta ove godine, pucali u 23-go­diš­njeg Ama­ra Mis­tri­ća. Motiv pucnjave je bio to što je Mistrić kao vlasnik kafića odbio da ih posluži pićem jer se kafić zatvarao. Nakon ubistva osumnjičeni su pobjegli iz BiH, a uhapšeni su nekoliko dana kasnije u Omišu u Hrvatskoj. Nji­ma dvo­ji­ci je 10. okto­bra pro­du­žen pri­tvor za još dva mje­se­ca.