Crna hronika
0

Alija i Adnan Raščić optuženi za utaju 200.000 KM

Klix.ba
Tužilaštvo BiH podiglo je danas optužnicu protiv Adnana i Alije Raščića, osumnnjičenih za utaju skoro 200. 000 KM. Oni su krivična djela počinili kao direktori preduzeća A&R Vodenica“ d.o.o. Visoko, a izrečena im je kazna prestanka pravne osobe.

Optuženi se terete da su, u periodu 01.07.2006. godine do 31.12.2007. godine, u svojstvu odgovornih osoba poduzeća „A&R Vodenica“ d.o.o. Visoko, angažirali knjigovođu koja je po njihovom nalogu sačinjavala mat-fin dokumentaciju (fakture i PDV prijave), a sve u namjeri da izbjegnu plaćanje poreza na dodatnu vrijednost.

Kako se navodi u optužnici, optuženi su nabavljene proizvode – cigarete prodavali njima poznatim kupcima na crnom tržištu, a prodaju nisu evidentirali u poslovnim knjigama poduzeća „A&R VODENICA“ d.o.o., niti za istu izdali porezne fakture čiji je sadržaj propisan Zakonom o PDV-u već su sačinili lažnu - fiktivnu dokumentaciju sa umanjenom cijenom proizvoda, samim tim i umanjenom poreznom osnovicom za izlazni PDV o navodnoj prodaji robe drugim pravnim osobama na području Viteza, Zenice, Goražda, Prijedora, Brčkog, Laktaša i Sarajeva.

Navedene pravne osobe nisu stvarno preuzele niti kupile robu, pa se u konkretnom slučaju radi o fiktivnom prometu definiranom odredbama Zakona o PDV-u, te su na taj način manje obračunali, prijavili i platili iznos obveza po osnovu PDV-a, te oštetili budžet BiH i građane BiH za iznos od 199.924,KM.

Optuženi se terete da su počinili produženo kazneno djelo porezne utaje iz članka 210. KZ BiH. U okviru postupka, Tužiteljstvo BiH će tražiti oduzimanje nezakonite imovinske koristi i vraćanje novca u budžet Bosne i Hercegovine.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.