Spor u vezi s tenderom EP BiH
2

FOTO / Advokat Zlatko Petrović strahuje za sebe i porodicu

Piše: N. Jamaković
Nekadašnji ministar prostornog uređenja u Vladi Kantona Sarajevo, a danas (opet) advokat, Zlatko Petrović, zatražio je policijsku zaštitu za sebe i svoju porodicu, nakon što su mu upućene prijetnje smrću, te zapaljena dva automobila koji pripadaju njemu i njegovom sinu.
Zapaljen
Zapaljen "Alfa Romeo" Gorana Petrovića, 12. decembar
Petrović se saopćenjem za javnost obratio nakon što je 12. decembra zapaljen automobil njegovog sina, "Alfa Romeo", i to iza zgrade u kojoj Zlatko Petrović živi s porodicom, u ulici Ilije Engela u sarajevskom naselju Otoka. Treba istaći da je Petrovićeva "Opel Astra" zapaljena 23. septembra, te da on sve povezuje s tenderom JP "Elektroprivreda" o adaptaciji buduće zgrade Vlade FBiH u ulici Zmaja od Bosne – Sarajevo, koji je vrijedan 22 miliona KM.

Malverzacije "MiproGradnje" i "Elektroprivrede"

Naime, taj posao je 24. juna prošle godine dodijeljen konzorciju "MiproGradnja" d.o.o. Ilijaš, nakon čega je firma "Ans Drive", koju kao advokat zastupa Petrović, uložila žalbu, te je Ured za žalbe BiH obnovio postupak. Ta se situacija ponovila još dvaput do 10. marta ove godine, a Sud BiH je 7. septembra odbio tužbu "MiproGradnje" na odluku Ureda za žalbe BiH, čime je rješenje od 10. marta o obnovi postupka postalo izvršno. Ured za žalbe BiH potom 3. decembra donosi nalog da "Elektroprivreda" u roku od 15 dana konačno donese svoju odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača (MiproGradnja po ranijoj odluci ne ispunjava uslove tendera), a Petrović 11. decembra odašilje saopćenje svim medijima u BiH o navodnim malverzacijama "MiproGradnje" i "Elektroprivrede". Samo dan kasnije podmetnut je požar pod automobil njegovog sina, Gorana Petrovića.

"Prve prijetnje u vezi s ovim tenderom uputila mi je nepoznata osoba još prošle godine, sa zahtjevom da uskratim svoj daljnji angažman na ovom slučaju, a 23. marta ove godine SMS-om mi je upućena i prva prijetnja smrću. Druga prijetnja smrću došla je također SMS porukom 15. septembra, da bi osam dana kasnije bio podmetnut požar pod moju 'Opel Astru'", ističe Petrović i dodaje:

"Posljednji događaj, paljevinu automobila mog sina smatram nastavkom pritiska na moju porodicu i mene koji se vrši zadnjih godinu i po. O ovome sam više puta obavještavao nadležne policijske organe i to PU Ilidža, PU Novi Grad i krim policiju Kantona Sarajevo. Svi predmeti su objedinjeni u jedan, koji vodi sarajevsko Kantonalno tužilaštvo. Duboko sam uvjeren da svi ovi događaji imaju direktnu vezu s činjenicom da sam advokat kompanije 'Ans Drive' d.o.o. Sarajevo u predmetu javne nabavke – izvođenje radova na adaptaciji zgrade Elektroprivrede u ulici Zmaja od Bosne - Sarajevo za potrebe Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, koji koštaju oko 22 miliona KM".

Zapaljena
Zapaljena "Opel Astra" Zlatka Petrovića, 23. septembra

Petrović je kao "instruktore" ovih dešavanja direktno prozvao Mirsada Prohića, direktora "MiproGradnje" te "određene strukture" u "Elektroprivredi".

"Posljednji događaji su unijeli apsolutni nemir i strah kako meni tako i članovima moje porodice, pogotovu iz saznanja da su mog sina pratili oni koji su mu zapalili automobil. Posebno me plaši činjenica da i pored više nego jasnih dokaza, nadležno tužilaštvo, a samim i tim nadležni policijski organi, nisu učinili ništa na otkirvanju i gonjenju počinilaca ovih krivičnih djela, što me dovodi do zaključka da postoji sprega između 'MiproGradnje' i pojedinaca u vlasti. Pitam se da li će moje mrtvo tijelo ili tijelo nekog od članova moje bliže porodice biti dovoljan impuls za Tužilaštvo Kantona Sarajevo da učini nešto. Ovo je krik očajnog čovjeka koji samo želi da institucije ove države izvrše svoju zakonsku obavezu", naveo je Petrović u svom saopćenju.

Tužilaštvo utvrdilo fokus, prozvani negiraju odgovornost

Tužilaštvo Kantona Sarajevo sve navedene događaje vodi kao jedan slučaj, a Zlatko Petrović je dao izjavu u policiji.

"Sad je Tužilaštvu fokus otkrivanje odgovornih za požare na automobilima, a provodimo i druge mjere u okviru istrage. U ovom trenutku ne možemo davati više informacija o njenim detaljima", rekla je Jasmina Omičević, glasnogovornica Tužilaštva.

Direktor "MiproGradnje Ilijaš", Mirsad Prohić, negira bilo kakvu vezu s napadima na Petrovića i njegovu porodicu.

"Ja nemam nikakve veze s tim, a zato postoje policija i istražni organi. Neka oni rade svoj posao i utvrde svačiju odgovornost. 'Elektroprivreda' je triput davala posao konzorciju u kojem je 'MiproGradnja' s još dvije firme, a onda je taj ugovor obarao Ured za žalbe na osnovu pritužbi 'Ans Drive-a' čiji je Petrović suvlasnik i ujedno advokat. Ja sam se Ustavnom sudu FBiH žalio na Ured za razmatranje žalbi, tako da je taj slučaj još u procesu", rekao je Prohić.

Iz EP BiH također ističu da nemaju nikakve veze sa "slučajem Petrović".

"EPBiH je u fazi postupanja po uputi Ureda za razmatranje žalbi i u navedenom roku će donijeti novu odluku o tenderu i to su jedine dodirne tačke sa advokatom Zlatkom Petrovićem, zastupnikom firme 'Ans Drive'. Ta firma je zadovoljila, zbog visine ponude, uslove tendera za sanaciju i rekonstrukciju zgrade EP BiH u kojoj bi bili smješteni, pored vlasnika zgrade (EPBiH) i Elektroprenos a.d. Banja Luka, operativno područje Sarajevo, te dio dužnosnika i službi Vlade FBiH kao zakupoprimac", saopćili su iz "Elektroprivrede" te osudili vandale koji imaju veze s događajima koji su zadesili porodicu Petrović.