Zbog online nastave
817

Zvonko Marić: Roditeljima djece do 11 godina omogućiti odsustvo s posla u Sarajevu

A. B.
Zvonko Marić (Foto: T. S./Klix.ba)
Zvonko Marić (Foto: T. S./Klix.ba)
Zvonko Marić, zastupnik SBB-a u Skupštini Kantona Sarajevo uputio je inicijativu prema Vladi KS da se jednom roditelju djece do 11 godina omogući odustvo s posla.

Kako je za Klix.ba pojasnio Marić, ova inicijativa je uslijedila nakon što je na području cijelog Kantona Sarajevo ponovo uvedena potpuna online nastava što podrazumijeva i zatvaranje segmenta za produžene boravke čime su roditelji dovedeni u bezizlazan položaj.

"S obzirom na to da implementacija te inicijative iziskuje novčana sredstva, ja sam je poslao Vladi KS da se o njoj izjasni i da predvidi sredstva. Krajnje je vrijeme da se usvoji, alarmantna je situacija i s obzirom na to da su sada djeca kući, postoje porodice u kojima oba roditelja rade i nemaju mogućnosti te ne znaju kome da ostave dijete", dodao je Marić.

Kako je kazao, ukoliko se usvoji navedena inicijativa to znači da bi jedan od roditelja ostao kući i pri tome primao naknadu ili minimalnu plaću.

"Oni su u velikim problemima i mislim da i o ovoj kategoriji građana treba voditi računa prevashodno o djeci koja su na neki način prepuštena sama sebi jer nemaju gdje boraviti čak i pohađanje online nastave iziskuje pomoć roditelja čak više nego ikada ranije. Inicijativom je predviđeno da se stupi u kontakt s poslodavcem te da se sklopi dogovor u sklopu kojeg će Vlada KS isplaćivati naknade", naveo je.

Naglasio je da dodatno otežava situaciju i činjenica da je Udruženje Kolibri koje se brine o djeci s poteškoćama u razvoju također zatvorilo svoja vrata.

"Sada se postavlja pitanje ko će čuvati tu djecu i raditi s njima jer ukoliko se ne pronađe rješenje oni će bilježiti nazadak u napredovanju i obrazovanju. Dakle, mnogo je razloga za ovu inicijativu i mislim da ih ne treba previše obrazlagati te trebamo pokazati da smo humano društvo. Trenutno se čeka izjašnjenje Vlade KS o ovoj inicijativi i na osnovu toga ćemo činiti dalje korake", poručio je Marić.