Nakon najave povećanja
1.7k

Zvizdić u proceduru uputio zakon kojim se onemogućava povećanje plata političarima

S. Š. U.
Zastupnik u Parlamentu BiH Denis Zvizdić (Foto: T. S./Klix.ba)
Zastupnik u Parlamentu BiH Denis Zvizdić (Foto: T. S./Klix.ba)
Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Denis Zvizdić, danas je u parlamentarnu proceduru uputio zakon kojim se anulira i onemogućava povećanje plata parlamentarcima, ministrima, savjetnicima.

Principi na kojima je zasnovan prijedlog zakona su socijalna pravda i politička odgovornost. Prijedlog zakona predviđa mijenjanje previsokih koeficijenata čime se onemogućava povećanje plata izabranim i imenovanim zvaničnicima u institucijama BiH.

Zakonom se predviđa da svi ostali državni službenici i namještenici, policijski službenici i vojna lica dobiju povećanje plata u skladu sa uvećanom osnovicom.

Primjenom zakona ostvarile bi se značajne budžetske uštede, koja se dalje mogu preusmjeriti u kapitalne projekte za pomoć ekonomiji uslijed povećane inflacije i globalne krize na svjetskom tržištu hrane i energenata.

"Imajući u vidu trenutno visoku stopu inflacije i globalnu krizu uzrokovanu ratom u Ukrajini, što uključuje povećanje cijene svih energenata, jasno je da policijski službenici, vojna lica i državni službenici i namještenici zaslužuju veće plate. Međutim, jasno je da se uvećana osnovica primjenjuje i na izabrana i imenovana lica, uključujući u savjetnike", navedeno je u objašnjenju razloga zbog kojih bi se predloženi zakon trebao usvojiti.

Podsjećamo, povećana osnovica obračuna plata primjenjuje se od narednog mjeseca od dana usvajanja budžeta za 2022. godinu.