BiH
0

Zvizdić u Minhenu: Prilika da se kaže u kojem pravcu će se kretati sigurnosna politika u svijetu

FENA
Zajedno s oko 600 vodećih svjetskih političara, šefova država ili vlada i eksperata iz cijelog svijeta, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić prisustvuje Konferenciji o sigurnosti, koja je danas uz jake mjere sigurnosti otvorena u Minhenu.

Zajedno s oko 600 vodećih svjetskih političara, šefova država ili vlada i eksperata iz cijelog svijeta, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić prisustvuje Konferenciji o sigurnosti, koja je danas uz jake mjere sigurnosti otvorena u Minhenu.

Konferenciju su otvorili ministrica odbrane Savezne Republike Njemačke Ursula von der Leyen i ministar odbrane Republike Francuske Jean- Yves Le Drian.

U fokusu ovogodišnje 52. Konferencije o sigurnosti je tema “Bezgranični konflikti, ograničene mogućnosti – slabosti međunarodnog poretka”, a neke od centralnih tema su evropsko ophođenje s izbjegličkom krizom, rat u Siriji, kriza u Ukrajini, evropski sigurnosni poredak, te stabilnost Subsaharske Afrike i kontrola naoružanja u cyber prostoru.

Predsjedavajući Zvizdić je pred početak konferencije rekao da je ovo prilika za debatu u kojoj će se jasno reći u kojem pravcu će se kretati sigurnosna politika u svijetu i razmijeniti mišljenja u vezi s globalnom sigurnošću.

Predsjedavajući Zvizdić će nakon ceremonije otvaranja i pozdravnog govora predsjedavajućeg Konferencije, ambasadora Wolfganga Ischingera, prisustvovati i panel diskusijama o temama “Teror IDIL-a i stabiliziranje regiona” i “Teror IDIL-a i uloga interneta”.

Zvizdić će na marginama konferencije večeras održati bilateralni sastanak s predsjednicom Republike Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Konferenciji, između ostalih, prisustvuju i jordanski kralj Abdulah II, premijeri Francuske Manuel Valls, Rusije Dmitrij Medvedev, Norveške Erna Solberg, Iraka Hajder Al Abadi, Crne Gore Milo Đukanović, predsjednici Slovenije Borut Pahor, Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, Poljske Andržej Duda, Ukrajine Pietro Porošenko, ministri vanjskih poslova SAD-a John Kerry i Rusije Sergej Lavrov, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, visoka predstavnica za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federica Mogherini, predsjednik Evropskog parlamenta Martin Schulz i mnogi drugi svjetski lideri.

Za ovu konferenciju, koja je prvi put održana 1962. godine, kaže se da, iako ne donosi obavezujuće dokumente i zaključke, važi za jednu od onih na kojoj svjetski lideri, kao rijetko gdje, na marginama mogu voditi bilateralne sastanke, razgovarati i dogovarati se, navodi se u saopćenju.