BiH
21

Zvizdić: Mehanizam koordinacije nije podloga za stvaranje novog entiteta

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić kazao je kako "mehanizam koordinacije" neće derogirati, a ni proširivati bilo čiju ustavnu nadležnost, te da kantoni neće biti uključeni u "mehanizam koordinacije" ako Parlamentarna skupština BiH uspije izvršiti "prenošenje obrazovnog sistema".

Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović na prvoj zajedničkoj sjednici oba doma Parlamentarne skupštine BiH pitao je predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH u kojoj je fazi proces usvajanja Odluke o "mehanizmu koordinacije" na evropskom putu i koji su do sada usvojeni ili dogovoreni elementi uloge kantona u ovom procesu.

Zvizdić je kazao da se mehanizam koordinacije neće derogirati, a ni proširiti bilo čiju ustavnu nadležnost.

"Mehanizam koordinacije će biti temeljen na dva osnovna načela, a to je poštivanje ustavnih nadležnosti svih razina vlasti i na načelu efikasnosti u radu tijela predviđenih mehanizmom koordinacije. Napravljeni su značajni iskoraci između Vijeća ministara BiH i entitetskih vlada i mehanizam koordinacije trebao bi ubrzo biti okončan“, rekao je Zvizdić.

Magazinović je kazao kako nije zadovoljan odgovorom, te da je zabrinut što se program "mehanizma koordinacije" radi u tajnosti.

On je istakao kako smatra da se radi na tome da se određenoj teritoriji BiH treba dati status entiteta i da putem mehanizma koordinacije ta teritorija će dobiti institucionalnu podlogu, tvrdeći da je već osigurana finansijska održivost takve teritorije podjelom preduzeća u Federaciji BiH na bošnjačke i hrvatske.

Zvizdić je negirao takve navode smatrajući ih samo Magazinovićevim viđenjem.

"Ne postoje argumenti, a ni namjere za takvo nešto", rekao je Zvizdić.

Na kraju je zaključio da kantoni neće biti uključeni u mehanizam koordinacije ako Parlamentarna skupština BiH uspije prenijeti obrazovni sistem na drugi nivo.

Magazinović je rekao kako želi vjerovati da Zvizdić neće biti izvršilac projekta da se najmnogobrojniji narod u BiH svede na 20 posto teritorije.