Niz sadržaja za Sarajlije
0

Žuta tabija postaje polazište turizma u Sarajevu, pucanj topa večeras je označio novi projekat

N. O.
Pucanj topa na bedemu Žute tabije (Foto: T. S./Klix.ba)
Pucanj topa na bedemu Žute tabije (Foto: T. S./Klix.ba)
Pucnjem topa s bedema Žute tabije simbolično je obilježen početak realizacije projekta "Spoj kulture i tradicije na Žutoj tabiji" koji je rezultat saradnje Turističke zajednice Kantona Sarajevo i Zone unaprijeđenog poslovanja (ZUP) "Baščaršija".

Kako su ranije saopćili organizatori, cilj projekta "Spoj kulture i tradicije na Žutoj tabiji" je kreirati niz dešavanja koji će unaprijediti turističku ponudu Sarajeva.

Za samo obilježavanje početka realizacije simbolično je odabrana 27. noć mjeseca ramazana koja se smatra jednom od najodabranijih noći u godini.

"Cilj je svim građanima, posjetiteljima, domaćim i stranim turistima ponuditi dodatne sadržaje koji će im boravak u Kantonu Sarajevo učiniti interesantnjim, kvalitetnijim i potpunim, te pružiti dodatne motive dolaska i produženog boravka za vrijeme trajanja ljetne turističke sezone", navedeno je u saopćenju organizatora.

Projekt će biti realiziran u periodu do 31. augusta ove godine, a posjetiocima će osigurati bogat program koji će uključivati niz kulturno-zabavnih sadržaja, poput filmskih projekcija, postavki izložbi, koncerata tradicionalne i duhovne muzike, predvečernjih druženja i slično.

Iz Turističke zajednice KS naglašavaju da će se većina dešavanja u sklopu ovog projekta odvijati u toku Sarajevo Film Festivala, a svi sadržaji će biti besplatni za posjetitelje.

Sva dešavanja održavat će se na području Žute/Jekovačke tabije s ciljem da se ovaj lokalitet oživi kao značajna turistička atrakcija Sarajeva, te doprinese očuvanju i promociji zajedničkog materijalnog i nematerijalnog naslijeđa.