Usvojen izvještaj
11

Žustra skupštinska rasprava o radu sarajevske policije: Četiri zastupnika nas terorišu

B. R.
Skupština Kantona Sarajevo (Foto: D. S./Klix.ba)
Skupština Kantona Sarajevo (Foto: D. S./Klix.ba)
Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo danas su žustro raspravljali o izvještaju o radu Nezavisnog odbora za izbor i reviziju policijskog komesara, a koji je i usvojen sa 19 glasova za i dva protiv.

Posebno burna rasprava je bila između zastupnika opozicione SDA Mahira Devića i Harisa Zahiragića, s jedne strane te zastupnika vladajućeg NiP-a Elmedina Konakovića i SDP-a Igora Stojanovića, s druge strane.

U SDA nezadovoljni su ovim izvještajem te su insistirali i na tome da ih predsjednik Odbora Miroslav Kružik informiše o ubistvu policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića iz oktobra 2018. Osvrnuli su se i na navodne stavove Kantonalnog tužilaštva koji se odnose na spomenuti zločin, a koji su ranije objavili mediji.

Razmatranje izvještaja je obilježeno raspravom Zahiragića, Konakovića i Stojanovića o tome otkud to da se takve informacije o Tužilaštvu javno objave. Zahiragić je u nekoliko puta kazao da su to informacije koje su mediji objavili te da mu nisu ustupljene iz samog tužilaštva. Konaković mu je replicirao rekavši da su to mediji bliski SDA.

Zahiragić je predsjedniku Nezavisnog odbora poručio da ne treba biti "advokat" komesara sarajevske policije Nusreta Selimovića.

"Istraga i svi problemi u istrazi, a za koje nismo čuli od Nezavisnog odbora, a trebali smo, da ne bira strane. Oni bi u naše ime trebali kontrolisati rad policije, a ne da štite ili brane rad policije. Mogli bismo satima diskutovati ovdje. Upozoravam predsjedavajućeg Nezavisnog odbora da nije advokat komesara policije", kazao je.

Prema riječima Stojanovića, prepadnut je diskusijama zastupnika SDA.

"Ovo je praksa koja vlada 20 godina, pa su ovakve diskusije. Otkud vama da je Tužilaštvo nešto poslalo Komisiji, imate li neku konekciju s Tužilaštvom, navodite nas na ozbiljnu sumnju", naglasio je Stojanović.

Konaković je zastupnicima SDA poručio da "nit čitaju, nit se pripremaju, nit šta znaju".

Zastupnik SDA Dević je odgovorio vladajućima da, kako je izjavio, spinovanjima žele zaustaviti istinu, ali da im to neće proći.

Zastupnica opozicionog DF-a Bibija Kerla je ukazala da navedena četiri zastupnika "terorišu cijelu Skupštinu" te je pozvala predsjedavajućeg ovog zakonodavnog tijela Elvedina Okerića (NiP) da prekine diskusiju.