Haag
0

Župljanin traži spajanje optužnice sa Karadžićem

Sarajevo-x.com
Stojan Župljanin, koji je sa Mićom Stanišićem pred Tribunalom u Haagu optužen za zločine u BiH, zatražio je od tamošnjeg Tužilaštva i Suda spajanje optužnice sa slučajem Radovana Karadžića, javlja BIRN.

"Okolnosti u slučaju su takve da njegovo pravo na pošteno suđenje i interesi pravde zahtijevaju spajanje", navodi se u zahtjevu Stojana Župljanina.

Župljanina, koji je jedno vrijeme bio savjetnik Radovana Karadžića za unutrašnje poslove, te Stanišića, bivšeg ministra unutrašnjih poslova u Vladi Republike Srpske (RS), Tužilaštvo u Haagu tereti za zločine protiv čovječnosti, kršenje zakona i običaja rata počinjene na teritoriji BiH, odnosno za "ubistva, prisilna preseljenja, protjerivanja i deportacije" na području BiH u periodu rata od 1992. do 1995. godine.

Karadžić, bivši predsjednik RS optužen je za genocid te niz zločina počinjenih u BiH.

Župljanin u svom zahtjevu naglašava da bi spajanje ove dvije optužnice spriječilo "dupliranje dokaza", ponovno pojavljivanje svjedoka, obezbijedilo ekonomičnost postupka, te "osiguralo dosljednost u donošenju presuda".

Sva trojica optuženih još uvijek čekaju početak suđenja u Haagu.

Župljanin i Stanišić o krivnji su se izjasnili u novembru ove godine, dok se Karadžić o navodima nove optužnice, koja je protiv njega podignuta 23. septembra, još nije izjasnio.

"U obje optužnice se navodi da su sva trojica bili saučesnici udruženog zločinačkog poduhvata, zajedno sa drugim članovima vodstva bosanskih Srba, Srpske demokratske stranke, Jugoslovenske narodne armije, te vojske i policije Republike Srpske", navodi se u zahtjevu za spajanje optužnica.

Odbrana Stojana Župljanina smatra da bi održavanje dva odvojena suđenja otežalo njihov rad, odnosno obezbjeđivanje dokaza i svjedoka.

"Razumno je očekivati da bi mogući svjedoci Odbrane bili spremniji na saradnju, ukoliko bi se pred sudom morali pojaviti samo jednom", stoji, između ostalog, u obrazloženju zahtjeva.