Prodana za 3,5 miliona KM
8

Žuljević traži od Vlade FBiH da se očituje o prodaji Fabrike duhana Mostar

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Zastupnik Socijaldemokratske partije u Domu naroda FBiH Aner Žuljević na današnjoj sjednici aktualizirao je pitanje prodaje Fabrike duhana Mostar. On traži od njenog većinskog vlasnika Vlade Federacije BiH da se odredi o prodajnoj cijeni.

Žuljević smatra kako Fabrika duhana Mostar vrijedi više od 3,5 miliona KM za koliko je prodana.

"Danas sam postavio pitanje na sjednici Doma naroda prema Vladi FBiH da se odredi o prihvatljivosti prodaje u smislu cijene. Nekretnine Fabrike duhana Mostar (FDM), jednog od četiri najstarija preduzeća u BiH, u kojem Federalna vlada raspolaže sa 67 posto državnog kapitala su prodane putem javnog nadmetanja u Općinskom sudu Mostar za svega 3,5 miliona KM", napisao je Žuljević na svom Facebook profilu. .

Dodaje kako od ovog nekadašnjeg giganta, uz koji su vezane generacije Mostaraca, je ostao samo kostur.

"Procijenjena vrijednost kompleksa FDM iznosila je čak 21 milion, a donesena je sudska odluka da kompleks bude prodan po cijeni od 3,5 miliona KM. Potraživanja Porezne uprave iznose blizu deset miliona s kamatama, dok su potraživanja ostalih povjerilaca devet miliona KM, pa postavljam pitanje Vladi i resornom ministarstvu da li će se uključiti u osporavanje navedene odluke o prihvatanju višestruko niže ponude naspram obaveza koje postoje i prema državi i prema radnicima kada su i advokati tokom javnog nadmetanja ulagali prigovore, nezadovoljni iznosom za koji su nekretnine prodane", kazao je.

Žuljević se nada obrazloženje Vlade FBiH neće biti kako nešto vrijedi onoliko koliko je ponuđeno.

"Svi koji dolazimo iz Mostara dobro znamo kolika je vrijednost navedenog lokaliteta sa njegovog stambeno poslovnog potencijala", zaključio je zastupnik SDP-a.