BiH
0

Zukić: Samo jedan posto povratnika radi

FENA
Samo je jedan posto povratnika u BiH zaposleno, a njih 40 000 još su beskućnici, kazala je danas u Mostaru na sastanku koji je održan na temu "Siromaštvo i socijalni položaj najugroženijih kategorija stanovništva u BiH", predsjednica Saveza udruženja izbjeglih i raseljenih osoba BiH Mirhunisa Zukić te dodala da je kod te populacije i najveći postotak smrtnosti.

Po njezinim riječima, ti bi se podaci trebali konačno iznijeti i u Parlamentarnoj skupštini BiH jer, sudeći po dosadašnjim razgovorima s političarima, oni i ne znaju da je njihov posao rješavanje i ovog problema.

"Kad je riječ o problemima s kojima se Savez udruženja izbjeglih i raseljenih susreće, nama su sve vlade iste jer ništa ne rješavaju već 12 godina", istaknula je Zukićeva.

U sklopu Programa partnerskog građanskog zastupanja (CAPP), financiranog od strane Centra civilnih inicijativa, Savez udruga izbjeglih i raseljenih osoba pokrenuo je projekt "Kreiranje održivog modela podrške smanjenju siromaštva".

Projekt će kreiranjem održivog i funkcionalnog modela podrške smanjenju siromaštva doprinijeti smanjenju broja siromašnih osoba u BiH, posebice u ruralnim područjima, kazala je glasnogovornica Saveza Dijana Softić te dodala da kampanja ima za cilj uspostaviti sustav financiranja aktivnosti borbe protiv siromaštva, osnivanje agencije za ruralni razvoj te uvođenje instituta socijalne mirovine.

Govoreći o uvođenju socijalne mirovine, Softićeva je ukazala na veliki problem ljudi koji imaju preko 60 godina, a nemaju ostvarene mirovine jer nitko neće da ih zaposli.