BiH
0

Žrtvama niko ne može oduzeti pravo na funkcionirajući Ustav

FENA
Srebrenica
Srebrenica
Povodom učestalih prijetnji, opstrukcija i dezinformacija na račun legitimne inicijative za vraćanje Srebrenice pod jurisdikciju države BiH, Asocijacija žrtava genocida u Srebrenici saopćila je danas kako žrtvama niko ne može oduzeti pravo na funkcionirajući Ustav BiH kao osnovno ljudsko pravo.

U saopćenju za javnost ove asocijacije, koje se odnosi na sve domaće i strane političke subjekte, uključujući OHR i ambasade zemalja članica PIC-a, naglašava se kako inicijativa za Srebrenicu nije stvar političke volje, posebno ne spomenutih subjekata, niti je u nadležnosti osuđenih institucija Republike Srpske, niti je osporiva osporenim i nefunkcionirajućim ustavom.

Dodaje se kako se inicijativa kao legitimna volja žrtava zasniva na imperativnim normama međunarodnog prava u skladu sa članom 94. Povelje UN-a i nadređena je bilo kojoj političkoj normi, ustavu, instituciji ili ugovoru i nadređena svim institucijama kakve su dejtonske.

Iz Asocijacije podsjećaju da član 94. Povelje UN-a obavezuje sve članice UN-a te sve pravne i fizičke osobe da provedu imperativne norme tipa "jus cogens", kakva je i sudska presuda za genocid, i to u pravcu ne ekonomske ili humanitarne restitucije, već u pravno stanje prije genocida.

Iz ove organizacije ističe kako i druge norme, kao što je evropska Povelja o lokalnoj samoupravi, uopće ne poznaju entitete, dok lokalne samouprave smatra temeljima demokratije.

Stoga iz Asocijacije pozivaju i strane i domaće političare da "ne plaše ni sebe ni njih potpuno bezvrijednim odlukama institucija Republike Srpske osuđenih za genocid, te da im ne stoje na putu".

"Domaćim političarima poručujemo da neće uspjeti u namjeri da nas razoružaju po drugi put - pravno, i izlože nekom novom genocidu ili nas zadrže pod vlašću naših zločinaca zarad svojih dejtonskih plaća i pozicija. Mi nemamo pravo da umjesto prava žrtava prihvatimo pravo krivaca. To bi značilo da prihvatamo da i ubuduće metod pravljenja ustava i razgovora s nama bude genocid. Mi smo uvijek za mir, ali nam niko ne može oduzeti pravo na funkcionirajući ustav Bosne i Hercegovine kao osnovno ljudsko pravo", zaključuje se u saopćenju.