BiH
6

Zoran Mikulić pokušao diskreditirati tužitelja Čamparu: Objavit ću puno šokantnih stvari

Anadolija/Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Obraćajući se na konferenciji za novinare, ministar pravde Federacije BiH Zoran Mikulić rekao je kako je postupao u skladu sa zakonom i važećim pravilnikom u slučaju prebacivanja zaštićenog svjedoka iz Centralnog zatvora u Sarajevu u Kazneno-popravni zavod u Zenici zbog čega je jučer i saslušan u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA).

Mikulić je u SIPA-i saslušan u okviru istrage u predmetu "Lutka", a radi okolnosti koje se dovode u vezu sa ometanjem rada pravosuđa i zloupotrebe službenog položaja ili ovlasti, jer je naložio premještanje zaštićenog svjedoka iz Centralnog zatvora u Sarajevu u zatvor u Zenici.

Za cijeli slučaj, Mikulić je javno prozvao državnog tužitelja Dubravka Čamparu za vršenje "pritiska na ministra", kao i osobe koje nije imenovao, a kojima, kako je kazao, "smeta što sam ja predložio preko 70 zakona koji se nalaze u parlamentarnoj proceduri, pogotovo pet antikoruptivnih zakona, čiji su oni javni oponenti da se ti zakoni uopće donesu".

"Ja sam kao ministar i javna ličnost, spreman da snosim svaku odgovornost, ali ću kao ministar isto tako instistirati i istrajati da se rad VSTV podvrgne istim kriterijima i odgovornostima. Ministar pravde je jedini ovlašten odlučiti je li neko smio ili nije smio biti prebačen. Po pravilniku, ovakva vrsta osuđenika mora biti u Zenici", rekao je Mikulić, dodavši da je zenički zatvor jedini zatvorenog tipa u FBiH i zatvor najvećeg stepena osiguranja.

Kazao je kako je tražio od SIPA-e da mu navedu imena onih od kojih je zaštićeni svjedok ugrožen, kako bi te osobe prebacio u drugi zatvor. Tvrdi da je dobio odgovor da svjedok nije ugrožen ni od koga. 

"Ukoliko Tužilaštvo BiH smatra da ovakav tip kriminalaca treba držati u zatvorima otvorenog ili poluotvorenog tipa, neka to onda javno kažu, pa ćemo onda u taj zatvor prebaciti i sve ostale zatvorenike koji su osuđeni na izdržavanje višegodišnje zatvorske kazne. Oni imaju i mogućnost da od suda zatraže prekid izdržavanja kazne, pa neka ga čuvaju kako njima odgovara i neka im bude svjedok negdje drugo", rekao je Mikulić, najavivši objavljivanje u narednim danima "puno stvari za koje građani ne znaju, a koje će biti šokantne", ali ne navodeći više detalja o tome. 

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) juče je u svojim prostorijama u Istočnom Sarajevu saslušala ministra pravde FBiH Zorana Mikulića, radi okolnosti koje se dovode u vezu sa ometanjem rada pravosuđa i zloupotrebe službenog položaja ili ovlasti. 

Mikulić je danas potvrdio da je dobio poziv za saslušanje sutra u Tužilaštvu BiH.

Osumnjičeni ministar Mikulić je doveo u vezu tužitelja Čamparu sa Anesom Kurbegovićem, za kojeg je rekao da ga štiti. Mikulić je zaboravio činjenicu da je upravo Čampara optužio Kurbegovića za dva krivična djela zbog kojih mu prijeti kazna zatvora od 20 godina zatvora.