BiH
6

Zolak: Efekti primjene pravilnika o kontroli lijekova već početkom februara

FENA
Efekti primjene novousvojenog Pravilnika o načinu kontrole cijena lijekova u BiH osjetit će se već početkom februara, a bit će ostvarene uštede na cjelokupnom tržištu lijekova u BiH od 10 posto ili oko 50 miliona KM na godišnjem nivou, najavio je Aleksandar Zolak, v.d. direktora Agencije za lijekove Bosne i Hercegovine.

Benefite će imati svi u BiH, kako građani, tako zdravstveni fondovi i ustanove.

"Neki lijekovi će biti jeftiniji za 80 posto, neki za 10 ili za 60 posto. Cijena pojedinih lijekova koja je bila dvostruko veća nego u okruženju, dovest će se na nivo iz okruženja", rekao je Zolak, nakon sastanka s predsjednikom PDP-a Branislavom Borenovićem.

Kontrolu primjene cijena lijekova po tom pravilniku obavljat će nadležni entitetski inspekcijski organi. I predsjednik PDP-a Branislav Borenović ističe da usvajanje tog pravilnika predstavlja ispunjenje obećanja građanima datog prije 10 mjeseci i da je to bio jedan od ključnih prioriteta ulaska te stranke u vlast na nivou BiH.

Niže cijene lijekova su ostvarane, bez obzira, kako je naveo, na izazove, političke ili stručne, kao i izazove vezani za farmaceutske kompanije. Drugi cilj PDP-a u vlasti na nivou BiH jeste, dodao je Borenović, da se pomjeri rok za plaćanje PDV-a na kraj mjeseca.