BiH
106

Zlatko Lagumdžija postao ambasador dobre volje za dijalog među kulturama

Klix.ba
Na 37. zasjedanju Izvršnog vijeća Islamske organizacije za obrazovanje, nauku i kulturu (ISESCO) u Rabatu, dr. Zlatko Lagumdžija je imenovan ambasadorom dobre volje za dijalog među kulturama i civilizacijama.

Lagumdžija je jedan od 13 ISESCO ambasadora, među kojima su i bivši premijer Malezije Muhamed Mahatir i jordanski princ Hasan, a koji dolaze iz po tri države Azije, Afrike, Bliskog istoka i Evrope, te jedan iz SAD-a.

ISESCO ambasadori rade na promovisanju kulturnih razlika, međunarodnoj solidarnosti i zajedničkim univerzalnim vrijednostima; promovisanju međureligijskog i interkulturalnog obrazovanja na državnom, regionalnom i globalnom planu; podršci državnim i regionalnim aktivnostima u implementaciji usvojenih 17 UN samoodrživih razvojnih ciljeva; jačanju uzajamnog respekta vjerskih i kulturnih razlika uključujući i borbu protiv predrasuda i stereotipa koji razaraju savremena društva.

Izvršno vijeće se zahvalilo imenovanim na prihvatanju njihovog poziva da koordiniraju na projektima obrazovne, naučne i kulturne saradnje i promoviranju civilizacijske misije ISESCO.

ISESCO je organizacija koja ima za cilj promoviranje dijaloga među civilizacijama, zbližavanje među kulturama i mirnom koegzistencijom među ljudima širom svijeta. Dizajniran od Organizacije islamskih zemalja prije više od 33 godine sa mandatom da razvija obrazovanje, nauku, kulturu i komunikacije u svijetu, prešao je put od 25 do 52 države članice danas.