BiH
1

Zlatko Kulenović novi sudija Ustavnog suda Republike Srpske

FENA
Zlatko Kulenović izabran je na sjednici Narodne skupštine za novog sudiju Ustavnog suda Republike Srpske (RS) iz reda bošnjačkog naroda.

Kulenovića je, na osnovu ustavnih ovlaštenja, predložio entitetski predsjednik Milorad Dodik, a na prijedlog Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH.

Stupanjem na dužnost Zlatka Kulenovića prestaje mandat dosadašnjem sudiji Avdi Špiljku, koji je na toj funkciji bio od aprila 2005.godine.

U sklupu tačke izbor i imenovanja, poslanici su podržali Dodikov prijedlog da se dosadašnjoj ombudsmenki za djecu RS-a Nadi Grahovac produži mandat na još četiri godine.

Također, izjasnili su se i o ostalim danas razmatranim tačkama dnevnog reda nastavka ranije prekinute sjednice entitetskog parlamenta.

Usvojene su, između ostalih, informacije o odlukama o pomilovanju, o realizaciji Osnova programa socijalnog zbrinjavanja radnika u 2012. godine, te Informacija o ostvarivanju prava na otpremninu po članu 152. Zakona o radu također za 2012. godinu.

Podršku su dobili i izvještaji o sprovođenju Strategije za borbu protiv nasilja u porodici u RS i o sprovođenju Akcionog plana za unapređenje položaja žena na selu u RS.