Krivična prijava
0

Zlatan Begić prijavio Krišto i Vijeće ministara zbog imenovanja agentice BiH pred Evropskim sudom

S. Š.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Zlatan Begić (DF) podnio je Tužilaštvu Bosne i Hercegovine krivičnu prijavu protiv predsjedavajuće Vijeća ministara i ostalih ministara zbog imenovanja v.d. agentice BiH pred Evropskim sudom Monike Mijić.
Begić je krivičnu prijavu podnio protiv Borjane Krišto, članova Vijeća ministara i drugih NN osoba zbog, kako navodi, postojanja osnova sumnje na izvršenje krivičnog djela u pogledu (nezakonitog) imenovanja agentice Vijeća ministara za zastupanje pred Evropskim sudom za ljudska prava Monike Mijić.

Jučer je, podsjećanja radi, Vijeće ministara je poništilo konkurs za tri agenta Bosne i Hercegovine pred Evropskim sudom za ljudska prava. Istovremeno je imenovalo Moniku Mijić, Bojana Bajića i Amera Hasanefendića za vršitelje dužnosti zastupnika pred Sudom u Strazburu.

Vijeće ministara već nekoliko godina nije imenovalo agente BiH pred Sudom u Strazburu, već su BiH predstavljali vršitelji dužnosti, zbog čega je Begić i podnio krivičnu prijavu.

"Stavljam se na raspolaganje nadležnim organima gonjenja u pogledu pojašnjavanja ovog kolopleta nepravilnosti i manipulacije. Zakon mora biti jednak za sve", poručio je Begić.

Begić je ujedno objavio i cjelokupni dokument sadržaja krivične prijave koja je podnijeta Tužilaštvu BiH. U prijavi, Begić je, između ostalog, naveo kako prijavu podnosi s ciljem utvrđivanja činjenica da se ispitaju osnovi sumnje u pogledu mogućeg nezakonitog djelovanja pojedinca i grupa koje ima obilježja ili više krivičnih djela.