DF-ov kadar
133

Zlatan Begić objavio kandidaturu za (pot)predsjednika FBiH iz reda Ostalih

S. Š. U.
Zlatan Begić najpopularniji je DF-ovac u državnom parlamentu sa 5.488 glasova (Foto: D. S./Klix.ba)
Zlatan Begić najpopularniji je DF-ovac u državnom parlamentu sa 5.488 glasova (Foto: D. S./Klix.ba)
Zastupnik Demokratske Fronte u državnom parlamentu Zlatan Begić obavijestio je javnost da je njegova nominacija na poziciju potpredsjednika/predsjednika Federacije BiH jučer formalno podnesena u Domu naroda FBiH.

Begić je istakao kako je visoki predstavnik Christian Schmidt nametnuo odluke kojima je, kako kaže, na nezapamćen način u historiji demokratije kompromitirao izborni proces i pogazio izbornu volju građana.

"Mi nećemo, niti bi ikad takvo poniženje sebi dopustili, mjaukati i zazivati nove protupravne odluke Schmidta samo da bi nas se uvelo u vlast. Međutim, i dalje ćemo insistirati da Schmidt i svaki drugi visoki predstavnik poštuje vladavinu prava, što neizostavno podrazumijeva poštivanje i obavezu implementacije presuda i odluka Evropskog i Ustavnog suda", stava je Begić.

On je zbog navedenog, kao pripadnik Ostalih, odnosno kao Bosanac i Hercegovac, objavio svoju kandidaturu za predsjednika/potpredsjednika Federacije BiH koja je jučer formalno podnesena u Domu naroda Parlamenta Federacije.

"Mogućnost kandidature i ostvarivanja ovog ključnog ljudskog prava da bi se jedna zemlja uopšte mogla nazvati demokratskom, u ovom slučaju zavisi upravo od navedenih odluka Schmidta koje obuhvataju i način kandidature i izbora predsjednika/potpredsjednika entiteta Federacija BiH. Da li je Šmit svojim odlukama omogućio nastavak i jačanje rasizma i diskriminacije svih nas koji nismo 'konstitutivni' (Bosanci i Hercegovci, Romi, Jevreji i sl.) o tome ćemo dobiti potvrdu ubrzo", mišljenja je.

Najavio je da će "o tom rasizmu" za kojega ističe da je ovaj put u "izvedbi visokog predstavnika" odlučivati Evropski sud u Strazburu.

"Da mu se udari pečat kakav zaslužuje prema odlukama koje donosi. Pa da vidimo možete li vršiti pritisak na sudije u Strazburu, kao što to radite prema Ustavnom sudu BiH. Nećemo se nikada predati, uvijek postoji dodatna mogućnost za borbu, i mi ćemo je znati pronaći", zaključio je Begić.

Inače, Begić je najpopularniji DF-ovac koji je na proteklim Općim izborima kandidaturom za državni parlament osvojio 5.488 glasova.

Njega su na funkciju predsjednika/potpredsjednika Federacije BiH iz reda Ostalih predložili delegati u Domu naroda FBiH Albin Zuhrić, Senita Handukić i Sandra Imširović.