Česte nesreće
84

Životno opasan izazov: Za amatera je skok sa Starog mosta pokušaj samoubistva

Piše: R. D.
Foto: Ž.M./Klix.ba
(Foto: R. D./Klix.ba)
Stari most u Mostaru svjetski je poznat simbol, a skok s njega stoljećima sanjani korak od običnih smrtnika do onih koji na nekoliko sekundi postanu ptice.

Ipak, taj životni izazov i adrenalinska atrakcija već godinama predstavlja korak do smrti za skakače početnike, putnike namjernike ili one koji nastradaju u pokušaju da ljetni odmor okrune skokom s najljepše svjetske skakaonice.

U posljednjim danima dvojica stranih turista, očito ljubimaca avanturističkih sportova, okušali su se u skoku sa Starog mosta i tragično završili taj svoj izazov.

Obojica su zadobili teške i po život opasne povrede. Ranijih godina bilo je i smrtnih slučajeva.

Bivši marinac britanske kraljevske mornarice Tony Tennant iz Hampshirea je nakon skoka sa Starog mosta onesviješćen prebačen u Kantonalnu bolnicu "Dr. Safet Mujić", gdje su mu dijagnosticirani lom karlice i teške povrede mokračnog mjehura.

Krajem augusta je državljanin Saudijske Arabije A. M. skočio sa Starog mosta i tom prilikom zadobio povrede opasne po život. Saudijac je tri minute proveo pod vodom, ima teški edem pluća i životno je ugrožen, a trenutno se nalazi na Intezivnoj njezi mostarske bolnice.

Legenda skokova sa Starog mosta i trinaesterostruki šampion u skokovima na glavu Emir Balić kaže da je taj izazov za svakog amatera čista ludost.

Skok opasan i za profesionalce

"Skok sa Starog mosta, posebno skok na glavu, opasan je i za profesionalce, a za amatera je to potpuno ludilo i pokušaj samoubistva. Uvijek je, naravno, bilo onih koji dođu i probaju skočiti, teško je to zabraniti, ali je ogroman rizik za sve one koji nemaju iskustvo skokova na našim skakaonicama", kazao nam je Balić.

Semir Drljević Lovac, predsjednik Kluba skakača u vodu "Mostari", kaže nam kako su na most znali doći i željeli skakati i oni koji nisu znali ni plivati, ali da klub radi mnogo toga na prevenciji potencijalih problema.

"Uvijek se provjeri ko želi skakati, siđe se s njim na Neretvu, on se okuša u skoku s neke manje visine. Mi ne možemo zabraniti nikome da skače, posebno ne nekome ko ranije skoči sa skakaonice od deset metara", kazao nam je Drljević.

Dr. Elvedin Habibija iz Kantonalne bolnice "Dr. Safet Mujić" bio je dežurni u oba pomenuta slučaja, ali ima iskustava i iz ranijih godina kad su turisti iz svih krajeva svijeta stradali u skoku sa Starog mosta.

Treba se ograditi

"Iskustva su veoma loša, nastaju teške povrede. Sada smo imali kod marinca frakturu zdjelice, ozbiljne probleme s mokraćnom cijevi. Ovaj Saudijac od jučer je izuzetno loše, stanje je neizvjesno, jedino je mladost na njegovoj strani. Ranije smo imali frakture kičme, sjećam se jednog Australca", kazao je doktor Habibija.

On kaže kako je uvijek bilo i bit će ljudi koji će iz svih krajeva svijeta doći i željeti skočiti, ljubitelja adrenalina, ali svi mi znamo koliko je Stari most ozbiljna skakaonica.

"Treba staviti neko obavještenje na mostu, ograditi se od tog čina, kazati da svake godine imamo teško povrijeđene. Jasno naznačiti da ko god skače to radi na svoju odgovornost", zaključio je dr. Elvedin Habibija.