BiH
37

Živko Budimir oslobođen optužbi za nedozvoljeno držanje i nošenje oružja

Piše: E. F.
Živko Budimir (Foto: Klix.ba)
Živko Budimir (Foto: Klix.ba)
U Opštinskom sudu u Sarajevu danas je nekadašnjem predsjedniku Federacije BiH (FBiH) Živku Budimiru izrečena presuda kojom je optužba za nedozvoljeno držanje i nošenje oružja protiv njega odbačena.

Suada Rondić, postupajuća sutkinja u ovom predmetu u obrazloženju današnje presude kazala je kako je današnja odluka donesena u skladu s uputama Kantonalnog suda u Sarajevu.

"Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu optuženom je stavljalo na teret da je neovlašteno držao oružje za koje nikada nije pribavio odobrenje, za što je zaprijećena kazna zatvora od tri mjeseca do tri godine", kazala je Rondić.

S druge strane odbrana je istakla da je Budimir oružje dobio od nekadašnjeg ministarstva odbrane, kada mu je ono dodijeljeno kao uposleniku ovog ministarstva.

"Neosporno je utvrđeno da je optuženi morao registrovati pomenuto oružje i da to nije uradio. Optuženi je to i sam kazao. No, da li se ta činjenica može podvesti pod krivično djelo bilo je pitanje", kazala je sutkinja Rondić.

Stoga je, prema uputama Kantonalnog suda u Sarajevu, bilo neophodno utvrditi na osnovu kojeg je akta utvrđeno da se radi o krivičnom djelu.

"Osobe koje posjeduju oružje, iako im je dodijeljeno od nekog zvaničnog organa, dužne su to oružje registrovati. No, ukoliko to ne učine, prema odredbama Zakona o držanju i nošenju oružja to ne spada u krivično djelo, već se osobi koja nije registrovala oružje ono oduzima", pojasnila je Rondić.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Podsjećamo, Budimir je u julu 2014. godine proglašen krivim zbog nedozvoljenog držanja oružja i osuđen na uslovnu kaznu od šest mjeseci zatvora, koja neće biti izvršena ako u toku godinu dana od pravosnažnosti presude ne počini novo krivično djelo.

Na ovakvu presudu žalili su se i Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu, koje je vodilo postupak, i Budimirova odbrana.

Kantonalni sud u Sarajevu je u oktobru 2014. godine djelimično uvažio žalbu odbrane, ukinuvši prvostepenu presudu i vrativši predmet na ponovno suđenje.

Inače, pištolj "češka zbrojovka" sa jednim metkom u cijevi i šest u šaržeru pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) pronašli su prilikom pretresa prostorija Budimirovog kabineta u Sarajevu u aprilu 2013. godine. Budimir za taj pištolj nije imao odobrenje, a tada je uhapšen zbog sumnje da je zloupotrijebio službeni položaj, ali je nakon mjesec dana pušten iz pritvora.

On je tokom suđenja tvrdio da je pištolj dobio na poklon od Ministarstva odbrane 1996. godine. Optužnica protiv Budimira je podignuta početkom juna 2013. godine, a suđenje je počelo u septembru iste godine.

Nakon danas izrečene presude Ragib Hodžić, advokat optuženog Budimira zahvalio se sutkinji Rondić na korektnosti u vođenju postupka.