BiH
226

"Žive lutke" s cijenama na sebi hodale ulicama Sarajeva

FENA
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine danas je započeo kampanju s motom "Ljudi nemaju cijenu" s ciljem da se skrene pažnja na opasnosti i posljedice trgovine ljudima.

Tim povodom danas je ispred sarajevske Katedrale instaliran izlog u kojem su glumci iz Bijeljine bili "žive lutke” s cijenama, simbolizirajući na taj način žrtve trgovine ljudima.

Uime Ministarstva sigurnosti Samir Rizvo, državni koordinator za borbu protiv trgovine ljudima, novinarima je kazao da je namjera povećati nivo svijesti o prisutnosti trgovine ljudima u bh. društvu te savjetovati kako prepoznati taj problem i kako reagovati.

Trgovina ljudima je, kaže, problem koji je u BiH prisutan dvije decenije i koji, uprkos poduzetim aktivnostima, opstaje. Istakao je da ta trgovina mijenja svoje oblike i da se proširila na iskorištavanje radne snage, djece i odraslih.

Rizvo je mišljenja da javnost može znatno promijeniti sliku, odnosno smanjiti prostor u kome se trgovina ljudima dešava.

"Davanjem novca na ulici ne pomažete djeci i prosjacima, jer mali je broj slučajeva gdje se radi o stvarnom prosjačenju, uglavnom su to kriminalne aktivnosti i novac završava u rukama kriminalaca", poručio je Rizvo.

Partner Projekta je USAID, a uime te organizacije Jay Singh pozdravio je tu ideju, s obzirom na to da se radi o ozbiljnom zločinu.

Smatra da je trgovina ljudima i uzimanje nekoga u roblje najveći zločin koji se može počiniti. Mišljenja je da BiH ima dobre zakone, ali da je njihova implementacija "bolna" tačka.

Današnja kampanja Ministarstva sigurnosti BiH predstavlja dio šireg projekta unutar Strategije suprotstavljanja trgovini ljudima.