BiH
0

Zimsko prebrojavanje ptica u dolini rijeke Bosne

SRNA
U okviru akcije "Evropsko prebrojavanje ptica močvarica 2014", članovi Društva za istraživanje i zaštitu biodiverziteta Banja Luka provode akciju prebrojavanja ptica u vodenim staništima u donjem toku rijeke Bosne.
Foto: SRNA
Foto: SRNA

Predsjednik Društva Jovica Sjeničić rekao je da se prebrojavanje ptica vrši na nekoliko lokacija na području Doboja, Modriče i Šamca, te na rijeci Savi i bari Tišina u Šamcu.

Sjeničić je istakao da je krajnji cilj akcije, koju na nivou BiH koordiniše Ornitološko društvo "Naše ptice" iz Sarajeva, popularizacija i zaštita prirode.

Akcija se organizuje širom Evrope svake godine u zimskom periodu, kada su ptice močvarice stigle na zimovališta.

Rijeka Bosna, njene pritoke, bare, starače i iskopine pijeska na području Modriče su stalno stanište ili zimovalište brojnim vrstama ptica, tipičnih močvarica, kao što su različite vrste čaplji, divljih pataka, vodomari i gnjurci.

Prvi put ove godine na području Modriče zimuje manji broj velike bijele čaplje, gaka, liske i kormorana, a početkom decembra naselio se i veliki broj bijelih labudova.

Foto: SRNA
Foto: SRNA

Sjeničić je istakao da je pojava velikog jata bijelih labudova, koji su se nastanili na rijeci Bosni, između starog i novog mosta, izazvala veliku pažnju građana Modriče i Vukosavlja.

"Drugo jato mladih labudova zimuje na rijeci Bosni na lokalitetu Botajica – Koprivna", rekao je Sjeničić.

Broj labudova od kraja novembra, kada su nastanili ovo područje, se mijenja. Između dva mosta u Modriči zadržalo se 10 ptica, dok su se ostale premjestile na druge lokalitete.

"Nekoliko labudova je ubijeno u mjestima Modrički Lug i Garevac, a građani nisu prijavili i uznemiravanje i protjerivanje labudova i sa drugih prostora", rekao je Sjeničić.

On je ukazao da su ove ptice malo ili nikako zaštićene od čovjeka iako postoji Zakon o zaštiti prirode, nekoliko podzakonskih akata koji tretiraju i ove ptice, te Zakon o lovstvu RS i međunarodne konvencije, sporazumi i direktiva potpisane od vlasti u BiH.

"Nažalost, ovi propisi se ne primjenjuju, a nije dovoljno jasna ni nadležnost institucija i organa koji provode propise u zaštiti ovih i životinja", kaže Sjeničić.

Foto: SRNA
Foto: SRNA

Društvo za istraživanje i zaštitu biodiverziteta Banja Luka osnovano je 2011. godne i okuplja ekologe, biologe i ljubitelje prirode, lica koja se profesionalno i volonterski bave istraživanjem i zaštitom prirode u RS.

"Članovi Društva od osnivanja vrše proučavanje i promovisanje faune na području Modriče", naglašava Sjeničić.

Prema dosadašnjim rezultatima istraživanja, Modriča se može svrstati u posebno vrijedna područja kada su u pitanju prirodna bogatstva i brojnost rijetkih i ugroženih vrsta životinja.

Tokom 2012. i 2013. godine obavljena su istraživanja ptica u slivu rijeke Bosne, u okviru projekta Društva za istraživanje i zaštitu biodiverziteta, koji finansira fondacija "Raford" iz Velike Britanije.

Evidentirane su 183 vrste ptica u donjem toku rijeke Bosne koje su stalno ili povremeno nastanjene na sprudovima, staračama, rukavcima, strmim obalama ili kopovima šljunka, a prema podacima istraživanja ornitološki najznačajnija područja su Koprivna, Vranjak, Modriča, Kladari Donji i Miloševac.

Rijeku Bosnu nastanjuje najveći orao u Evropi – bjelorepan, kao i jedna od najugroženijih vrsta pataka – njorka, podatak je iz istraživanja.

Sjeničić je rekao da je u BiH, samo na području Modriče, Miloševca i Kladara Donjih, stanište male čigre - rijetke vrste ptice karakteristične za ravničarske rijeke.

Takođe, rijeka Bosna je značajno stanište i za lastu bregunicu čije su kolonije najbrojnije na strmim obalama Bosne u Koprivni, Garevcu i Miloševcu.

"U Miloševcu je pronađeno zimovalište mala sove ušare", rekao je Sjeničić.