BiH
141

ZHK: Dok političari ljetuju i kupuju automobile, majke se bore za porodiljske naknade

Piše: A. B.
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Porodiljske naknade majkama u Zapadno-hercegovačkom kantonu kasne već mjesecima, a o onome što im zakonom pripada odlučuje nekolicina političara koja, čini se, čeka posljednje dane pred izbore.

Ogorčene majke iz ovoga kantona više nemaju strpljenja, a obećanja im ništa ne znače, jer "djecu treba nahraniti i obući“.

"Trenutno nismo sigurni koje ćemo tačno korake poduzeti. Jedino što sa sigurnošću možemo tvrditi jeste da ćemo učiniti sve što je u našoj moći da pomognemo roditeljima u njihovoj borbi. Za stanje u kojem se nalazimo krivimo svakog političara, ministra, gradonačelnika, vladajuću stranku i sve one koji im daju potporu. Tu ubrajamo i sve one koji sebi redovno isplaćuju plate i bonuse, grade vile, kupuju automobile novcem koji nije njihov i koji odlaze na ljetovanja i zimovanja novcem koji nisu zaradili", izjavila je za Klix.ba jedna od majki koja traži svoje porodiljske naknade.

Posljednja uplata porodiljskih naknada za zaposlene je bila u martu 2015. godine, a za nezaposlene majke u februaru 2016. godine. Majke ističu kako je došao trenutak da se u Zapadno-hercegovačkom kantonu digne glas za ono što im pripada.

"Dok u isto vrijeme ostavljaju porodice da se bore kako znaju, majka mora odlučiti kako će svom djetetu objasniti da nema novaca za njegove vanškolske aktivnosti, jer se bebi moraju kupiti pelene, a ministarstvo nije mjesecima uplatilo ono što nam pripada. Druga majka pak mora ostaviti bebu od nekoliko mjeseci na čuvanje, jer mora nazad na posao. Nemojte se zavaravati, ništa od naših zahtjeva nije luksuz, samo zahtijevamo ono što pripada nama i našoj djeci", dodaju majke koje su osnovale Facebook grupu "Mame žele porodiljno".

Što se tiče njihovih narednih koraka, nagovještavaju i moguće proteste, ali im je potrebno još članica, osim sadašnjih 500.

"Smatramo da se nešto napokon mora promijeniti ili neka ministri i ostali vladajući krenu raditi svoj posao. Priželjkujemo proteste, a političari nas ne prestaju gaziti", navele su majke u razgovoru za naš portal.