BiH
9

Zenički mališani poručili sugrađanima: Imamo svoja prava i ne smijemo biti diskriminisani

Piše: E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Sa transparentima o dječijim pravima na Trgu Alije Izetbegovića u Zenici danas su zenička djeca obilježila svoj praznik, Dječiju nedjelju, i svojim sugrađanima poslali jasne poruke da su svi jednaki.

Organizator današnjeg događaja u centru Zenice bilo je Udruženje Medica Zenica i Društvo socijalnih radnika Zeničko-dobojskog kantona uz podršku Ministarstva za rad, socijalnu politiku i izbjeglice ZDK, a cilj je bio da se ukaže na značaj promocije i zaštite dječijih prava.

Edukativno-zabavni program svojim recitacijama i performansima uveličala su djeca sa psiho-fizičkim poteškoćama u razvoju čime su građanima Zenice poručili da i oni trebaju uživati ista prava kao svako drugo dijete u gradu.

Ministar Ministarstva za rad, socijalnu politiku i izbjeglice ZDK Nurđehan Šahinović je kazao kako su djeca danas na Trgu Alije Izetbegovića bila jasna.

"Djeca su vrlo jasna. Izašli su ovdje i pročitali nam samo neka svoja prava, a svako dijete je jednako vrijedno. Osnovni postulat svakog društva je ulaganje u djecu te s toga svi trebamo biti svjesni individualne i kolektivne odgovornosti u zaštiti prava svakog djeteta", izjavio je Šahinović te dodao da svi kolektivno trebaju raditi na tome da izgrade društvo u kojem će djeca odrastati sretno i bez diskriminacije.

Učesnicima programa u Zenici danas su uručeni i prigodni pokloni, a građani su dobili jasne poruke da se dječija prava ne smiju kršiti i da diskriminacija u bilo kojem osnovu među djecom ne smije postojati.