BiH
0

Zeničanin Emilijan Knežević se 40. put okupao u rijeci Bosni

Piše: E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Zeničanin Emilijan Knežević danas je 40. put u okviru zeničke Čimburijade zaplivao u rijeci Bosni i odao počast svojim preminulim prijateljima i sugrađanima.

Emilijan je 70-godišnji Zeničanin koji je prije 40 godina prvi put zaplivao u hladnoj rijeci Bosni. U razgovoru za Klix.ba je kazao kako je to učinio kako bi spasio svog brata koji je počeo da se utapa nakon što je na površini rijeke Bosne, u zeničkom naselju Kanal, pukao led na kojemu se klizao.

"Ovo danas je moje 40. jubilarno kupanje u rijeci Bosni u mom gradu. Obožavam Zenicu, prijatelje i sve one koji me smatraju legendom ovog grada. Moje prvo kupanje bilo je u zeničkom naselju Kanal kada sam spašavao Arapovića i Poparu koji su se klizali na ledu, kao i svi, i led je u jednom trenutku pukao i oni su propali u vodu. Ja sam bio na obali i skočio sam tada da izvučem svog brata koji nije mogao izaći ispod leda i tada sam prvi put osjetio hladnu vodu Bosne", kazao je Knežević.

Emilijanovo 40. kupanje u rijeci Bosni danas je popratilo više stotina Zeničana koji su mu aplaudirali, a on je pri ispuštanju vijenca, kojim odaje počast stradalima, pustio i svoje suze.

"Simbolika ovog vijenca je velika. On je za sve one koji su se kupali u vodi, za moje prijatelje, sugrađane... Posebno je za Paulina Miškovića, velikog navijača Čelika, koji je preminuo nakon tri mjeseca od smrti svog sina", kazao je Knežević.

Knežević je dodao da ga zdravlje nikada bolje nije služilo te da se stalno kupa hladnom vodom, ali da se ne sjeća kada je bio bolestan. Međutim, ovogodišnje kupanje je možda i njegovo posljednje.

"Ja najvjerovatnije naredne godine neću ući u Bosnu jer ipak 40 godina nije malo, a imam i 70 godina. Ovo moraju preuzeti mladi i pozivam im da nastave ovu tradiciju kako bi živjela vječno kao i Čimburijada", zaključio je Knežević u razgovoru za Klix.ba.