BiH
1

Zeničanima predstavljen "Budžet za građane"

Piše: E. M.
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
U velikoj sali Gradske uprave Grada Zenica danas je predstavljen prvi građanski vodič "Budžet za građane" koji na jednostavan način prikazuje način prikupljanja i trošenja novca iz budžeta Grada Zenice.

Današnjoj prezentaciji vodiča prisustvovali su građani Zenice te predstavnici mjesnih zajednica i brojnih nevladinih organizacija koji su se upoznali sa budžetom za 2015. godinu. Budžet za građane Zenice nastao je u okviru projekta "Budžet za građane" kojeg je tokom 2014. godine provela Razvojna agencija Eda uz finansiranje Fonda otvoreno društvo BiH.

Osnovni cilj projekta je bio promoviranje i započinjanje uvođenja inicijative građanskog budžeta u jedinicama lokalne samouprave u Bosni i Hercegovini, stvaranjem oglednih primjera kojima bi se podstakli i lokalni i drugi nivoi vlasti za prihvatanje i uvođenje ove inicijative.

Gradonačelnik Zenice Husejin Smajlović je kazao kako ovaj vodič predstavlja transparentnost u radu vlasti.

"Htjeli smo da vidite kojim kapacitetima raspolažemo, da pratite da li muljamo, odnosno ne radimo ništa konkretno te da vidite koliko je truda potrebno da se sve ovo od malo novca napravi u Zenici", izjavio je Smajlović.

U planiranje Budžeta za građane učestvovali su i građani koji su ispunjavanjem anketa dali prednost u rješavanju bitnih lokalnih pitanja.

"Zahvaljujući Razvojnoj agenciji Eda, ušli smo u ovaj projekat koji nam je omogućio da se i građani uključe na donošenje odluka i politika na lokalnom nivou. Našem pozivu na učešće u projektu odazvao se veliki broj organizacija i mjesnih zajednica koji su dali svoj doprinos za izradu dokumenta koji na jednostavan način predstavlja prihode i rashode budžeta kojim raspolaže grad. Budžet za građane rađen je uporedo sa Budžetom grada za 2015. godinu, a provedene ankete su pokazale da su nam želje iste, a to su: trošenje budžetskih sredstava za dobrobit građana i zajednice, stvaranje ambijenta za grad, zapošljavanje, bolje socijalne prilike, poboljšanje privrede i proizvodnje te završavanje započetih projekata", dodao je Smajlović.

U vodiču su jasno objašnjeni načini toka budžetskog procesa, punjenje budžeta, način raspodjele budžetskog novca te izdvajanja po oblastima u lokalnoj zajednici.

Vodiči će biti dostupni svim građanima Zenice u javnim ustanovama, te u gradskoj upravi Grada Zenica.