BiH
13

Zeničani skromno proslavili Prvi maj: Država je kriva za ovakvo stanje

Piše: E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Najuporniji Zeničani već protekle noći počeli su slaviti Praznik rada na zeničkom izletištu Smetovi, ali danas na obalama rijeke Bosne na Kamberovića polju i drugim mjestima nismo zatekli veliki broj izletnika.

Obale rijeke Bosne koje su inače jedno od glavnih lokacija okupljanja Zeničana povodom obilježavanja Prvog maja, danas su bile skoro puste. Tek nekoliko desetina građana Zenice je obilježilo današnji Praznik rada, a mnogi su razočarani aktuelnom situacijom u kojoj se nalazi bh. društvo i radnici.

"Ova vlast je kriva za situaciju u kojoj se ljudi nalaze. Sramotno je da danas na Kamberovića polju, gdje se inače okupljaju naši sugrađani, imamo ovako mali broj ljudi. Ovo sve treba da bude puno jer je danas Praznik rada koji se oduvijek obilježavao na ovakve i slične načine - proslavom", izjavio je Salih Žuna koji je sa prijateljima i porodicom proslavio današnji praznik.

Daleko od gradske buke i smoga, uzvodno uz Babinu rijeku okupio se veći broj Zeničana nego je to slučaj na obalama rijeke Bosne. Jedan od njih je i Zeničanin Predrag Mijanović koji je iz Slovenije došao kako bi današnji praznik obilježio sa porodicom i prijateljima.

"Prvi maj za mene predstavlja praznik koji treba da se održava i obilježava u skladu sa mogućnostima ljudi. Također, moramo iskoristiti priliku i da kažemo nešto o pravima radnika kako bismo promijenili njihovo stanje u društvu nabolje. Ovaj praznik uvijek se obilježavao, a prije 20-tak godina bilo je više sreće i manje neizvjesnosti. Danas imamo obrnutu situaciju, danas mnogi slave, ali imaju dosta brige i neizvjesnosti za svoju budućnost", zaključio je Mijanović.

Iako je danas Praznik rada, glavni trg u Zenici danas nije bio pust, kao što je bio slučaj proteklih godina. Brojni Zeničani su i danas obavljali svoje svakodnevne aktivnosti, a ugostiteljski objekti i nisu toliko ispoštovali svoje radnike.