Štednja novca u gradskom budžetu
27

Zenica ponovo bez dočeka Nove godine na otvorenom

Piše: E. Mehić
(Foto: Klix.ba)
Općina Zenica ni ove godine neće organizovati doček Nove godine na otvorenom, tako da se tradicija nastavlja, a razlog je štednja.

Posljednji doček Nove godine na otvorenom, kojeg se Zeničani prisjećaju, na Trgu Alije Izetbegovića, bio je 2009. godine kada su ih zabavljali sugrađani, muzičari, Admir Kulović Kula, Afan Smajlović i Dino Pašalić.

Pomoćnik načelnika za društvene djelatnosti Općine Zenica, Zijad Softić, kazao je kako u općinskoj kasi nema novca za organizaciju novog događaja, te dodaje kako je zbog moguće prekomjerne upotrebe pirotehničkih sredstava, ovaj događaj bolje i ne organizovati.

Kako Općina Zenica nije u mogućnosti organizovati doček Nove godine na otvorenom, zato su domaćini otvorenog caffe bara "Zimske čarolije" odlučili organizovati doček na otvorenom, na Trgu Alije Izetbegovića, a dodaju da novac nije problem.

"Želimo da organizujemo kako bismo pokazali gradskim vlastima kako nama, 'maloj raji', nisu potrebna tolika sredstva, a ni sami oni, da bi sebi napravili ugođaj za novogodišnju noć", poručuju iz "Zimskih čarolija", te pozivaju sve Zeničane koji nemaju planove za Novu godinu da im se pridruže i uživaju uz vatromet, muziku, igru i veselje do ranih jutarnjih sati.

Što se tiče proslava u zeničkim hotelima, koji su organizovali novogodišnje zabave, saznali smo da su mjesta već sredinom decembra bila rezervisana i popunjena. Pored novogodišnjih zabava u hotelima i restoranima, doček 2013. godine bit će organizovan i u caffe barovima, gdje organizatori obećavaju nezaboravne provode i brojne nagrade.

Razgovarali smo i sa zeničkim Djeda Mrazom koji nam je kazao kako je situacija u odnosu na prošlu godinu, ne tako zadovoljavajuća, ali kako je to već svima jasno.

"Nažalost, sve manje ljudi ima novca za paketiće, što je donekle i žalosno. Nisu skupi, bar se nadamo, ali očito je za sve to uzrok recesija, pa i pet maraka dobija veliku vrijednost", kazao nam je Djed Mraz.

Kako je ekonomska kriza u Zenici skoro pa ugasila novogodišnji duh, to su ublažili supermarketi i prodavnice, koje su zadnje sedmice u mjesecu decembru organizovali akcije i popuste za artikle koji su neophodni za dobru proslavu posljednje noći u 2012. godini.

Veliki broj Zeničana će ipak Novu godinu provesti u kućnoj atmosferi sa najbližom rodbinom ili prijateljima, a turističke organizacije u Zenici su nam otkrile da su neki Zeničani odlučili Novu 2013. godinu dočekati van granica Bosne i Hercegovine.

Općina Zenica nije skroz digla ruke od novogodišnjih i božićnih praznika, pa su tako ukrasili ulice Zenice svjetiljkama koje dodatno zagrijavaju atmosferu do najluđe noći u godini.