BiH
341

Zenica nakon 40 godina dobila modernu saobraćajnicu

Piše: E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
U Zenici je danas uz prisustvo lokalnih i državnih službenika svečano otvorena Glavna gradska magistrala.

Otvorenje Glavne gradske magistrale, najvećeg projekta koji je realizovan u Zenici proteklih godina, upriličeno je na kružnom toku na ulazu u Zenicu sa magistralnog puta M17 u naselju Blatuša kod novoizgrađene fontane.

Među gostima u Zenici danas su bili i predstavnici Saudijskog fonda za razvoj i Ambasade Kraljevine Saudijske Arabije u BiH koji su odobrili kreditna zaduženja za realizaciju ovog projekta.

Čast otkrivanja ploče i presijecanja vrpce pripala je gradonačelniku Zenice Husejinu Smajloviću i ambasadoru Kraljevine Saudijske Arabije u BiH Hani Abdullahu M. Mominahu.

Načelnik Zenice Husejin Smajlović je kroz suze na današnjem otvorenju GGM-a rekao da je višedecenijski rad završen.

"Želimo stvarati prostor za slobodno djelovanje gdje se priče o GGM-u savršeno uklapaju. BiH ima kapacitete i solidne resurse za realizaciju ovakvih i većih projekata", izjavio je Smajlović.

Ambasador Kraljevine Saudijske Arabije u BiH Hani Abdullah M. Mominahu je na današnjem otvorenju izrazio zadovoljstvo što prisustvuje ovom događaju čiju je realizaciju pomogla njegova vlada.

"Da budem optimista, podstiču me rezultati koje postižemo, kakav je i ovaj danas u Zenici koji će pomoći ovom gradu u lakšem odvijanju saobraćaja i transporta robe", kazao je M. Mominahu.

Izgradnja prve dionice Glavne gradske magistrale počela je 26. marta 2012. godine, a obuhvatala je izgradnju saobraćajne infrastrukture sa četiri trake dužine 3,2 kilometra. Druga dionica obuhvata izgradnju vangradske dionice dužine 4,6 km od Bojinog Vira do uključenja na autoput koridor 5C, u mjestu Drivuša. Vrijednost projekta je 25 miliona dolara.

Nakon otvorenja Glavne gradske magistrale uslijedila je biciklistička vožnja i druženje zvanica u banket salonu hotela Zenica.