BiH
84

Zenica: Mukabela za žene - tradicija duga više od 22 godine

Piše: E. Mehić
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
U Osman Ćelebijinoj džamiji u Zenici danas, devetog dana ramazana, poslije podne-namaza proučen je X džuz Kur'ana časnog, a proučile su ga žene ovog zeničkog džemata.

I ove godine u Osman Ćelebijinoj džamiji, ili kako je Zeničanima poznata kao Potočka džamija, tradicionalno žene ovog džemata uče ramazansku mukabelu. Mukabela se uči nakon klanjanja podne-namaza, a žene nakon odlaska muškaraca iz džamije silaze u glavni dio te svoj ibadet nastavljaju učenjem odlomaka iz Kur'ana.

Prema riječima mualime Esme Kuršumović ženska mukabela u Potočkoj džamiji je tradicija koja se nastavila i ove godine. Mualima Kuršumović žensku mukabelu uči već deset godina, a hafiz Fahir Arnaut je potvrdio da je tradicija duga i više od 22 godine.

Ramazansku mukabelu u Potočkoj džamiji uče i polaznice mektebske nastave u ovom džematu, dok one koje prisustvuju mukabeli u svojim Kur'anima prate učenje džuzeva.

Mukabelu u Potočkoj džamiji ovog ramazana uče: Adna Mandžuka, Armina Halač, Habiba Bašić, Amela Dedić, Surajja Podojak, hafiza Halima Ljutić, Sumeja Habibović, Sumeja ben Salem, Sumeja Šarić i Merjema Doglod.

Prije svake mukabele za sve prisutne se održi kratko predavanje na određenu temu pokrepljeno hadisima i ajetima iz Kur'ana.

Kako je izgledala današnja mukabela za žene u Potočkoj džamiji pogledajte u fotogaleriji.