BiH
99

Zemlju na Trebeviću Arapima nije prodala Opština Istočni Stari Grad

Piše: A. B.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Opština Istočni Stari Grad nije prodala zemlju na Trebeviću Arapima, izjavio je danas na konferenciji za novinare načelnik Opštine Istočni Stari Grad Bojo Gašanović. On je novinarima kazao kako je prije dvije godine Dobrivoje Vidić iz Banje Luke prodao dio zemljišta, koje je bilo u njegovom privatnom vlasništvu, na obroncima Trebevića kompaniji Emirates d.o.o. iz Sarajeva.

Gašanović je naglasio da je prodata lokacija na Trebeviću bila u privatnom, a ne u općinskom vlasništvu.

S obzirom na to da se u medijima pojavila informacija kako je načelnik zemljište na Trebeviću prodao arapskim investitorima u Bosni i Hercegovini, odnosno prostor gdje je trebao biti izgrađen spomen-krst u znak sjećanja na ubijene Srbe tokom rata u BiH, Gašanović je kazao kako su to netačne tvrdnje te da su Arapi kupili zemljište u privatnom vlasništvu.

Gašanović je izjavio kako je lokacija "Dolac-pašnjak-Zlatište" bila u vlasništvu Vlade Republike Srpske, a kako je on od 2009. godine počeo s postupkom preuzimanja vojne perspektivne imovine putem Komisije za državnu imovinu čiji je predsjednik Zvonimir Kutleša.

Zemljište koje Opština Istočni Stari Grad ima namjeru prodati (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Zemljište koje Opština Istočni Stari Grad ima namjeru prodati (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)

"Kada sam postao načelnik Opštine 2009. godine počeo sam s preuzimanjem zemljišta od Vlade RS-a, a nakon što je postala naše vlasništvo, dalje prodaja se odvijala putem javnih licitacija. Na prvoj licitaciji 28. septembra 2011. godine dio zemljišta je prodat Vladi Četkoviću iz Istočnog Novog Sarajeva, a nakon toga u februaru 2014. godine Nataši Galijašević iz Istočnog Sarajeva. Treća prodaja je realizirana sa Žarkom Dragičevićem iz Trebinja, a naša četvrta licitacija se odnosi na davanje saglasnosti zabavnom parku Sunnylandu za postavljanje polazne stanice", izjavio je načelnik Gašanović te dodao kako je od svih prodaja Opština zaradila blizu 350.000 KM.

Načelnik je naglasio kako mu nije poznato šta će arapski investitori graditi na Trebeviću, ali da bi to mogli biti hoteli ili drugi ugostiteljski objekti.

Predsjednik MZ Trebević Savo Kapor za Klix.ba je izjavio kako je zemljište prodao načelnik Gašanović koji je prethodnih nekoliko dana imao prepiske s ministarstvom prostornog uređenja i ekologije Republike Srpske.

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

"Park koji je nedavno izgrađen na Trebeviću (Sunnyland, op.a.) je privatno vlasništvo, ali zemljište gdje se nalazi stara austrougarska kula je državno, odnosno u vlasništvu Opštine Istočni Stari Grad. Ne treba prodavati ništa na Trebeviću jer je to zakonom zaštićeno područje što je potvrdila i Skupština Kantona Sarajevo, a sve to propisuje zakon iz 1980. godine", kazao je Kapor.

On je dodao kako nikada nije trebalo doći do razgovora o prodaji i gradnji objekata na Trebeviću, već samo o obnovi, jer se narušava nacionalni park prirode, kao i kulturno-historijski spomenici. Špekulira se kako bi potencijalni investitor na Zlatištu mogao izgraditi apartmane i vile, i to na zemljištu gdje su političari iz Republike Srpske zagovarali izgradnju spomen-krsta visokog 26 metara.

Predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske Branislav Dukić za Klix.ba je kazao kako se zemljište nikad nije smjelo prodati.

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

"Prodaja zemljišta nije dobra za građane koji žive na tom lokalitetu. Posebna i velika greška je što se to prodalo arapskim državljanima, ko zna šta su oni planirali praviti gore", kratko je prokomentirao Dukić i naglasio kako bi Savez logoraša ustrajao u svojoj nakani da na Zlatištu izgradi spomen-krst samo da su im vlasti to dozvolile.

Dakle, riječ je o zemljištu na Zlatištu koje se prostire na 36 dunuma zemlje i šume na obroncima Trebevića, uključujući i Austrougarsku kulu.