BiH
436

Željko Komšić za Klix.ba: Priča o trećem entitetu samo može da vodi konfliktu

Piše: Nedžad Jamaković
Željko Komšić: Kampanja će biti prljava (Foto: Arhiv/Klix.ba) (Foto: D. S./Klix.ba)
Željko Komšić: Kampanja će biti prljava (Foto: Arhiv/Klix.ba) (Foto: D. S./Klix.ba)
Član Predsjedništva BiH i predsjednik Demokratske fronte BiH Željko Komšić u razgovoru za Klix.ba komentirao je aktuelnu političku situaciju u našoj zemlji te sve učestalije priče o federalizaciji i trećem entitetu.

Komšić ističe kako ne vjeruje da ikakvo etničko omeđavanje BiH nosi sreću bilo kome.

"Mi živimo na takvim prostorima, ne samo u BiH, da svaka priča o bilo kojoj granici, o međi, stvara problem i zašto sada otvarati tu konfliktnu priču. Već imamo Federaciju BiH, tako da onaj ko predlaže neku federalizaciju treba objasniti šta podrazumijeva pod tim. Priča o trećem entitetu može samo biti konfliktna priča u smislu daljnjih svađa i nesporazuma, ili predizborna, da se podgrije atmosfera u tom smislu", kazao je Komšić u razgovoru za naš portal.

Dodaje kako ne vjeruje da je izlaz u BiH u bilo kakvoj daljnjoj podjeli, jer smo "mi svakako dovoljno podijeljeni kao država kroz entitetsko i kantonalno uređenje".

Očekuje prljavu izbornu kampanju

"Podijeljeni smo čak i kao društvo, što je jako loše po BiH i zato smatram da bi proces trebao ići u suprotnom pravcu i izgradnji povjerenja, bez obzira na to koliko koga ima u ovoj zemlji", rekao je Komšić u razgovoru za naš portal.

Prema njegovim riječima, svi se bar zvanično slažu u jednom, da ova zemlja pripada svima nama, te se pita zašto bismo se onda ograničavali samo na jedan dio teritorije.

"Nisam pristalica takvih priča, jer to nije rješenje za BiH, pogotovo ne dugoročno. Ponavljam, svaka priča o međi i granici u BiH nikad ne završava najbolje", zaključio je.

Izborna kampanja je već uveliko počela, a naš sagovornik očekuje da će ona biti prljava.

"Posebno će biti u tom smislu prljavi oni koji brane vlast jer će se boriti kao ranjeni lavovi da tu vlast sačuvaju, što će stvari u BiH samo dalje činiti nestabilnim. Kod nas se kampanje vode ko će jače koga uvrijediti, umjesto da se kampanje vode u jednoj vrsti nadmetanja ko šta nudi bolje. Otkako je demokratija zvanično došla na ove naše prostore svjedoci smo takvih prljavih kampanja i ne vjerujem da će se ova sad posebno razlikovati, odnosno biti bolja", istakao je.

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

Navodi međutim kako takve kampanje negativno djeluju na birače, jer ljudi onda prestaju vjerovati da išta mogu mijenjati na izborima.

"Osim toga, može se očekivati da i ova kampanja, kao i prethodne, naravno dodatno slabi BiH, jer kada ste posvećeni političkim obračunima i svađama, onda ne radite posao, odnosno obračunavate se i svađate umjesto da djelujete tamo gdje postojite kao politička institucija, u parlamentu i vladama", rekao je predsjednik DF-a.

S optimizmom na izbore

Ovih su se dana pojavile informacije da rejting DF-a raste, a i sam Komšić je poprilično optimističan kada je riječ o izborima u oktobru.

"Očekujem odličan rezultat. I malo je i puno vremena do izbora, ali kako god bude, bit će kako narod odabere i to će trebati poštovati. Međutim, pored izbornog rezultata mi u DF-u imamo i dugoročniji cilj, a to je pokušati novu politiku i novi način razmišljanja dovesti na bh. scenu", navodi Komšić.

Kada je riječ o tome kakvu će kampanju voditi DF, Komšić poručuje da će oslonac svih aktivnosti i kampanje u DF-u biti drukčiji nego što smo dosad gledali u drugim strankama.

"Ne želimo učestvovati u ovom prepucavanju i u tome ko će koga jače uvrijediti. Mi ćemo 5. aprila na (skoru) godišnjicu stranke prezentovati naš ekonomski program. On će biti okosnica u našoj kampanji, ali i obaveza za ubuduće bez obzira šta se desi na izborima", najavio je Željko Komšić.