BiH
0

Zehra Alispahić: Žena je kohezioni faktor ramazanskih i bajramskih aktivnosti

FENA
Žena boji i ispunjava ramazansko vrijeme na poseban način bivajući kohezioni faktor nemalog broja ramazanskih, ali i bajramskih aktivnosti - kazala je za Fenu Zehra Alispahić sa Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu.

Muslimani diljem svijeta jutros su dočekali blagdan Ramazanskog bajrama. Profesorica Alispahić rezimira ramazanske aktivnosti, govori o socijalnom, društvenom, kulturnom i duhovnom aspektu posta, o instituciji sadekatu-l-fitra i zekata, radosti Bajrama, te ulozi žena u tim mnogobrojnim aktivnostima.

Alispahić ističe da kao jedan od uvjeta pripadnosti islamu i jedan od neodvojivih identiteta muslimana, post u mjesecu ramazanu, širi mnoštvo dobrih vibracija i energije koja se reflektira na mikro i makro planu.

Naglašava da je Kur'an izričit i kada tvrdi da ne vjerujemo dobro i ispravno ako ne podarimo i ne darujemo ono što je nama vrijedno i cijenjeno, čak ono što nam je najdraže, a "jedan od osnovnih principa odnosa među muslimanima je natjecanje u pobožnosti i činjenju dobrih djela te suradnja i solidarnost s onima koji su u potrebi".

"Upravo je mjesec ramazan kroz instituciju sadekatu l-fitra, ali i realiziranje četvrtog uvjeta pripadnosti islamu - zekata, te obilato darivanje milostinje - sadake, fantastičan prostor i vrijeme da uz vjerski aspekt posta budemo aktivni sudionici promicanja socijalnih i humanih aspekata ovog ibadeta i ovog vremena", ističe ona.

Iako se zekat daje na imovinu cijele godine, Alispahić kaže da ga muslimani najradije daju tokom ramazana poučeni znanjem da su djela u ovom mubarek mjesecu višestruko nagrađena.

Sadekatu l-fitr je dužnost svakog muslimana i muslimanke i daje se u drugoj polovini ramazana do pred Bajram u visini troškova jednodnevne ishrane i to za svakog živog člana porodice.

Prema mišljenju islamskih znalaca, ovim institucijama se vrši čišćenje imetka i usklađivanje ekonomskog sa duhovnim životom, što ima za posljedicu povezivanje društvene solidarnosti sa vjerom i ostvarivanje socijalne pravde i ravnoteže među ljudima.

Pojašnjavajući socijalni aspekt ramazana i posta u njemu, Alispahić ističe da se reflektira kroz zajednička druženja na iftarima i sehurima, organiziranjem i pozivanjem na iftar najprije članova porodice i prijatelja, a potom i komšija, siromaha te putnika.

Kulturološki aspekt ramazana, pojašnjava ona, usko je vezan sa vjerskim. On podrazumijeva intenzvniji ibadet, posjetu džamijama, obavljanje namaza u džematu, odlazak na mukabele, u novije vrijeme organiziranje poetskih večeri, večeri ilahija i kasida, te prigodnih druženja uz vazove i predavanja.

Svjesni činjenice da žena na sebi nosi veliki teret ovoga društva kada je riječ o obavezama unutar porodice, Alispahić podsjeća da je tu i njezin društveni angažman. U mjesecu ramazana žena je posebno angažirana u spremanju iftara, organiziranju posjeta, odlazaka u džamiji, pripremanju kuće i ukućana za Bajram.

Stoga smatra da je ramazanska energija prava blagodat za vjernike i vjernice.

"Svi mi to osjetimo i pomalo se čudimo kako se u ramazanu može raditi drugačije, više i kvalitetnije, kako smo u ramazanu uz pokušaj da budemo bolji ljudi, i bolje organizirani ljudi", rekla je ona.

Alipahić je mišljenja da je žena tu kao pobjednica, ozarena, nasmijana, otvorena, susretljiva i dalje nadnijeta nad svakim detaljem koji boji dane bajramske radosti.

"Dostojanstvena u radosti što je sa svojim voljenima i dragima dočekala još jedan trijumf vjere i vjerovanja sa dovom Uzvišenom Stvoritelju da svaki napor na Njegovom putu bude kod Njega primljen i na korist njezinim najbližim i zajednici", ustvrdila je.

Kaže da je energija, snaga, okretnost, nježnost i odanost naših majki neponovljiva i jedinstvena.

"Ona u ovim trenucima sveopće radosti doživljava svoju kulminaciju. Zato su majkini bajrami ono što nosimo u sebi bez obzira na to koliko godina imamo i gdje se nalazimo", zaključila je Zehra Alispahić u razgovoru za Fenu.