BiH
0

Zdravstveno neispravni određeni proizvodi makedonskog “Pekabeska”

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
U određenim proizvodima Mesne industrije "Pekabesko“ iz Makedonije utvrđen je sadržaj prehrambenih aditiva iznad dozvoljenih, saopćeno je danas iz Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede I šumarstva Republike Srpske (RS).

Radi se, kako se pojašnjava, o povećanom sadržaju fosfata, zbog čega se ovi proizvodi proglašavaju kao "zdravstveno neispravni“, na osnovu Zakona o hrani RS.

Pretrage su rađene u Javnoj zdravstvenoj ustanovi ,Institut za javno zdravstvo RS.

U saopćenju se podsjeća da se pod aditivima podrazumijevaju supstance koje se normalno ne konzumiraju, niti su tipičan sastojak namirnice, bez obzira na prehrambenu vrijednost, a dodaju se namjerno zbog poboljšaljnja tehnoloških i senzorskih svojstava.

Dodaju se namirnicama u tehnološkom postupku proizvodnje, tokom pripreme, obrade, prerade, oblikovanja, pakovanja, transporta i čuvanja.

"Nedopušteno velika količina aditiva, pogotovo fosfata i natrijevog nitrita imaju dokazan kancerogeni učinak", naglašava se u saopćenju.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS-a će donijeti naredbu kojom se zabranjuje promet proizvoda od mesa mesne industrije "Pekabesko“ iz Makedonije na području RS, dok se ne otklone nedostatci u proizvodnji prekomjernim korišćenjem aditiva i dok se ne obezbijede svi uslovi za promet potpuno zdravstveno bezbjednih proizvoda po zdravlje ljudi.

Također, ovo ministarstvo je obavijestilo Kancelariju za veterinarstvo BiH, Odjeljenje granične veterinarske inspekcije i Inspektorat RS o poduzetim mjerama, kako bi se spriječio daljnji uvoz i promet navedenih proizvoda na cijelom području BiH.