Brojni problemi
51

Zdravstveni radnici u KS se žale na nedostatak kadra: "Jedna njegovateljica kupa po 15 pacijenata"

A. L.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Predstavnici Sindikata radnika u zdravstvu KS iznijeli su na današnjoj press konferenciji probleme s kojima se suočavaju kazavši kako im nedostaje kadra i osnovnih tehničkih sredstava za rad.

Edina Bahtanović iz "Gerontološkog centra" požalila se na niz problema s kojima se suočava ova ustanova koja ima 366 korisnika.

"U domskom smještaju imamo više od 50 posto zavisnih korisnika, a broj kadra je sasvim mali. Imamo ukupno svega 18 medicinskih sestara, samo 17 njegovatelja. Po izvještaju iz januara ove godine domskih smještaj imao je 366 korisnika, a prihvatilište 21 korisnika. Od ukupnog broja imamo 84 dijabetičara, 160 psiho oboljelih osoba. Imamo 180 korisnika koji su u pelenama, a samo dvije sestre ostaju preko noći. Samo mi znamo koliko se trudimo obaviti sav posao", kazala je.

Kako dodaje, i posao njegovateljice u ovoj ustanovi ima brojne mane.

"Jedna njegovateljica služi po tri sprata u toku dana, ima po 40 presvlačenja u toku dana, okupa minimalno 15 osoba dnevno, presvači posteljinu, mora nahraniti pacijente itd", dodala je.

Kaže da im je najveći problem nedostatak doktora, kojeg nemaju već godinama.

"Jednom sedmično nam dolazi doktorica, ona ne može pregledati 360 ljudi, to je van pameti", dodala je.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

Jedan do ključnih problema je i finansiranje pa su tim povodom uputili zahtjeve resornom ministarstvu i kantonalnoj vladi.

"Slali smo dopise resornim ministarstvima, ali nikad nismo dobili odgovore. Zaključak u svemu ovome je da tražimo od resornog ministarstva i Vlade Kantona da nam omogući sredstva za zapošljavanje novih zaposlenika po sistematizaciji. Mi imamo 18 medicinskih sestara, a po sistematizaciji trebamo ih imati 35. Trebamo imati 41 njegovateljicu, a mi imamo 17. Tražimo da se uposli stalni ljekar. Mi nemamo ambulantu u domu, mi ne smijemo dati inekciju nego pacijenta vodimo u dom zdravlja. Imaju probleme i naši domari, portiri... Ljudi, potreban nam je kadar, ambulanta i doktor kako bismo pokušali na bilo koji način pomoći korisnicima", kazala je.

Dodala je da ni plate nisu adekvatne jer im se ne plaća rad vikendom, a za noćni rad dobiju "svega 100 KM mjesečno."

Jasmin Avdović, predsjednik Sindikata zdravstva KS za Dom zdravlja iznosi probleme ove ustanove.

Jasmin Avdović, predsjednik Sindikata zdravstva KS za Dom zdravlja (Foto: T. S./Klix.ba)
Jasmin Avdović, predsjednik Sindikata zdravstva KS za Dom zdravlja (Foto: T. S./Klix.ba)

"Od februara 2021. godine govorimo da nam nedostaje desetine specijalista, 200 medicinskih sestara, zdravstvenih tehničara, inžinjera zdravstva... Govorim samo za domove zdravlja. Niko nije uradio ništa. Slali smo dopise i urgencije i niko nam ne odgovara. Mi smo danas došli u situaciju da je Novi Grad kao opština ostala bez tri fizijatra od ukupno četiri zaposlena jer su ljudi otišli u penziju. Mi sada imamo 130 radnika manje nego prošle godine. Mi nemamo osnovne aparate za pružanje najosnovnijih usluga. Na revers smo uzimali, bez tendera, reagens za laboratoriju. Mi ne znamo šta ćemo za laboratiroju od sljedećeg ponedjeljka, ako nam neko ne posudi te reagense. Nedostaje nam više od 30 zubnih tehničara, ostajemo bez inžinjera medcinske tehnologije jer im se ugovori ne produžavaju. O ovome je trebalo razmišljati onda kad je Sindikat govorio. Trebale su razmišljati i prošla i pretprošla vlada. Mi sad nemamo ništa od toga što će neko odobriti specijalizaciju jer ćemo te ljude morati čekati", kazao je.

Dodao je na kraju da domovi zdravlja nemaju kadra ni dovoljno opreme da kvalitetno rade.