BiH
0

Zdravstveni djelatnici HNŽ-a razmišljaju o zatvaranju ambulanti

FENA
Zdravstveni djelatnici Hercegovačko-neretvanske županije zaprijetili su potpunom obustavom pružanja medicinskih usluga, ako Vlada HNŽ-a uskoro ne potpiše kolektivni ugovor s predstavnicima njihovih sindikata.

Na prosvjednom skupu ispred zagrade Vlade HNŽ-a u Mostaru sindikalisti su ponovili da nakon dva mjeseca štrajka još samo Srednjobosanska i Hercegovačko-neretvanska županija nemaju potpisan kolektivni ugovor u zdravstvu.

Zdravstveni djelatnici u Federaciji BiH u štrajk su stupili u travnju, zahtijevajući novi kolektivni ugovor kojim bi se izjednačila prava i obveze zaposlenih u zdravstvom u svim županijama.

Još u mjesecu travnju, na početku štrajka, sindikalisti su postigli dogovor s Vladom Federacije BiH, no ugovor se trebao potpisati na razinama županija, što je dosada učinjeno u svim županijama osim u Srednjobosanskoj i Hercegovačko-neretvanskoj, u kojima još nisu formirane nove županijske vlade.

"Do sada smo imali samo jedan razgovor sa županijskim ministrom Račićem no ništa nismo uspjeli riješiti. Možda je vrijeme za drastičnije mjere. Razmišljamo o zatvaranju ambulanti pa neka onda Vlada liječi jer oni svakako sve znaju", kazao je predsjednik Nezavisnog sindikata osnovne organizacije Južni logor Senad Kovačić.

Predsjednik Sindikalne organizacije Opće bolnice Konjic Rusmir Hadžihuseinović istaknuo je da se danas obraća cjelokupnom političkom rukovodstvu HNŽ-a, od kojeg traži da konačno shvati situaciju i da što prije formira novu vladu s kojom bi sindikati mogli pregovarati.