BiH
1.2k

ZDK: U privatnom magacinu pronađena roba iz humanitarne pomoći

Klix.ba
Inspektori Porezne uprave Federacije BiH danas su u kontroli sprečavanja nezakonitog poslovanja u radu na području Nemile utvrdili da postoje indicije o mogućoj zloupotrebi humanitarne pomoći za lične potrebe pojedinca.

U toku inspekcijskog nadzora utvrđeno je da je u magacinu privatne kuće uskladištena određena količina prehrambenih artikala i sredstava za higijenu i tekstila, sa mogućom namjerom da se ista iskoristi u privatne svrhe, saopćeno je iz Porezne uprave FBiH.

U toku kontrole inspektorima su se obratili i predstavnici udruženja građana koji su tvrdili da je jedan dio robe njihov i da je isti namijenjen za podjelu građanima. O utvrđenim činjenicama inspektori Porezne uprave FBiH su obavijestili policiju MUP-a Zeničko-dobojskog Kantona zbog provjera i poduzimanja mjera i radnji iz njihove nadležnosti.

Prilikom kontrole iz svoje nadležnosti inspektori su u Zavidovićima u trgovinskoj radnji „Boss“ zatekli robu bez porjekla (brašno i eurokrem Nutella) i u Žepču u trgovinskoj radnji "Kristina“ (mineralnu vodu i brašno).

Podsjećamo, zbog sprečavanja nezakonitog poslovanja u radu, odnosno onemogućavanja da pojedinci zloupotrebe katastrofalno stanje prouzrokovano poplavama u cilju osiguravanja lične koristi i bogaćenja izvršene su ukupno 22 kontrole, od čega je 14 kontrola izvršeno na području Zeničko-dobojskog kantona i osam kontrola u Kantonu Sarajevo.

Zbog utvrđenih nepravilnosti na području Zeničko-dobojskog kantona izdata su četiri rješenja o zabrani obavljanja djelatnosti.

Na području Kantona Sarajevo nisu utvrđene nepravilnosti u vezi sa zloupotrebom humanitarne pomoći.

Porezna uprava Federacije BiH i u narednom periodu nastavit će kontrole iz svoje nadležnosti u cilju sprečavanja nezakoniti u radu poreznih obveznika.