BiH
0

ZDK dobija privremeni zakon o šumama

Klix.ba
Bojan Bošnjak (Foto: Klix.ba) (Foto: E. Z./Klix.ba)
Bojan Bošnjak (Foto: Klix.ba) (Foto: E. Z./Klix.ba)
U sjedištu Vlade Zeničko-dobojskog kantona održana je konferencija za novinare na kojoj je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Bojan Bošnjak prezentirao Nacrt zakona o šumama Zeničko-dobojskog kantona.

Uredba o šumama postala je nevažeća 6. decembra 2011. godine, a Parlament Federacije Bosne i Hercegovine nije donio zakon o šumama, tako da je oblast šumarstva već deset mjeseci zakonski neuređena. Ministar Bošnjak je pojasnio s kojim problemima su suočeni građani, preduzeća i Vlada Kantona, zbog nepostojanja zakonskih propisa u oblasti šumarstva.

"Nemogućnost realizacije značajnih energetskih i drugih projekata od državnog interesa, poput gradnje hidroelektrana, cesta (koridor 5C, lokalne i regionalne ceste) te vodoprivrednih objekata jedan je od razloga što smo počeli izradu kantonalnog Zakona, ne čekajući federalni Zakon. Potom, ne možemo rješavati imovinsko-pravne odnose, razgraničiti državni i privatni posjed, upisati vlasništvo nad šumom, rješavati uzurpacije, a sudovi ne mogu dovršavati sudske postupke po pitanju vlasništva nad šumom, jer nemaju zakona na koji bi se pozvali", izjavio je Bošnjak.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Ministar je u svome izlaganju skrenuo pažnju i na probleme sa kojima se susreću građani. Za sječu šume i ostale nelegalne radnje u oblasti šumarstva ne mogu se donositi pravomoćne presude, a obustavljene su i sve aktivnosti na izdavanju rješenja vlasnicima šuma koji ne mogu posjeći vlastitu šumu, jer nema zakonskog propisa u ovoj oblastii. Dodao je i da je prolongiranje stavljanja ovog prijedloga u Nacrt samo produžavanje ove agonije.

"Nakon što Skupština Kantona usvoji ovaj zakon u formi nacrta, on će ići u javnu raspravu koja će trajati mjesec dana. Nakon toga će biti sačinjen Prijedlog zakona, koji će nakon verifikacije od kantonalne skupštine konačno biti usvojen krajem decembra ili početkom januara naredne godine", zaključio je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.