Komandant HVO-a
2

Zdenko Andabak oslobođen optužbe da je ubio zarobljenika

Klix.ba
Sud BiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Sud BiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nakon okončanog glavnog pretresa u predmetu Zdenko Andabak, vijeće Odjela I za ratne zločine Suda Bosne i Hercegovine je danas izreklo presudu kojom je optuženi Zdenko Andabak oslobođen optužbe da je počinio krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Riječ je o djelu iz člana 173. stav 1. tačka c) Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine u vezi sa članom 180. stav 1. i članom 29. istog zakona.

Optuženi Zdenko Andabak je oslobođen optužbe da je u toku ratnog stanja u Bosni i Hercegovini, za vrijeme oružanog sukoba između Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) i Armije Republike Bosne i Hercegovine (AR BiH) tokom jula 1993. godine, na području Sjeverozapadne Hercegovine, kao pomoćnik načelnika Uprave Vojne policije za operativnu zonu Sjeverozapadna Hercegovina HVO i komandant Druge lakojurišne bojne Vojne policije HVO, postupao protivno pravilima međunarodnog humanitarnog prava, pri tome kršeći odredbe člana 3. stav 1. tačka a) Ženevske konvencije o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata od 12.8.1949. godine.

Podsjećamo, prema optužnici, Andabak je 21. jula 1993. godine rukovodio akcijom u selu Grborezi (općina Livno), kada su pripadnici Druge lakojurišne bojne vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u njegovom prisustvu rafalnom paljbom jednu osobu usmrtili, a drugu ranili.

Pripadnici Druge lakojurišne bojne su potom ranili još jednu osobu, koju je, prema optužnici, Andabak usmrtio hicem u glavu. Kako se dodaje, optuženi je nakon toga fizički zlostavljao jednog civila, kojem je naredio da legne na tlo, te mu skakao po stomaku i kundakom izbio dva zuba.

Optuženi je, u skladu sa članom 189. stav 1. ZKP BiH, u cijelosti oslobođen naknade troškova krivičnog postupka, te isti padaju na teret budžetskih sredstava.