KCUS
0

Zbrinuto šest oboljelih od virusa H1N1

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) za sada je zbrinuto šest pacijenata oboljelih od virusa H1N1, izjavila je Srni portparol KCUS-a Biljana Jandrić.

"Dva pacijenta koji leže na Intenzivnoj internističkoj njezi nalaze se u teškom stanju", rekla je Jandrićeva i dodala da je jedan 48-godišnji pacijent, kao teži slučaj, primljen jučer iz Goražda.

Prema njenim riječima, na Klinici za infektivne bolesti hospitalizovana su četiri pacijenta, dok se pet pacijenata liječi ambulantno, jer je riječ o lakšim slučajevima.

Novih slučajeva oboljelih nisu imali u sarajevskoj Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš", gdje je prije dva dana zabilježen i prvi smrtni slučaj izazvan virusom H1N1 u BiH ove zime.

Prema potvrdama iz Instituta za zaštitu zdravlja u Banjoj Luci jučer nisu zabilježeni novi slučajevi oboljelih od virusa H1N1.

Portparol Instituta Milka Mrđa rekla je da za sada ima četvoro oboljelih i to dvoje koje je hospitalizovano u Jedinici intenzivne medicine i priključeno na respirator, te dvije mlađe osobe koje leže u Klinici za infektivne bolesti.

U Ministarstvu zdravlja Republike Srpske su istakli da još nisu stigli nalazi brisa troje pacijenata koji su poslati na analizu u Institut za imunologiju i virusologiju "Torlak" iz Beograda, dok je u jednom slučaju prije dva dana iz Beograda potvrđeno da je riječ o virusu influence tipa H1N1.