Apsurd u BiH
16

Zbog suspendovanja člana Zakona novorođenčad nemaju matičnog broja

FENA
Tačno je da je rješenjem o neizvršenju Ustavnog suda od 12. februara ove godine suspendovan član 5. Zakona o jedinstvenom matičnom broju čime je dovedeno u pitanje određivanje matičnog broja, odnosno nemoguće je odrediti matični broj državljanima BiH koji ga nemaju određenim, kazao je Agenciji FENA pomoćnik ministra civilnih poslova BiH Milan Zjajić.

Po njegovim riječima, u najčešćem broju slučajeva radi se o novorođenčadima, ali mogu biti u pitanju i osobe koje iz bilo kojih razloga nisu ranije imale određen jedinstveni matični broj ili su tek stekle državljanstvo BiH, matični broj im je bio poništen ili slični razlozi.

Zjajić ističe da to može imati jako negativne posljedice po te osobe, „ugrožavaju se njihova osnovna ljudska prava, prije svega pravo na slobodu kretanja“.

Jer, dodao je, bez jedinstvenog matičnog broja osobe ne mogu dobiti lične dokumente i neke druge dokumente kao što je recimo zdravstvena knjižica, ne mogu ući u sistem zdravstvene zaštite.

"Istorijat je takav da je u maju 2011. Ustavni sud ocijenio neustavnim član 5. Zakona o jedinstvenom matičnom broju i obavezao Parlamentarnu skupštinu da u roku od šest mjeseci izvrši izmjene ili usklađivanje tog zakona o jedinstvenom matičnom broju sa zakonom o lokalnoj upravi RS-a, a u pitanju su bili nazivi nekih opština u RS-u", kazao je Zjajić.

Navodi da je u parlamentarnu proceduru Vijeće ministara BiH predložio bilo zakon o izmjeni Zakona o jedinstvenom matičnom broju gdje je bila predložena izmjena naziva ovih opština, „ali iz nekih razloga, parlament zakon nije usvojio“.

"Pošto je postalo očito da se ovaj problem pojavio, Ministarstvo će vjerovatno na prvoj sjednici Vijeća ministara BiH ponovo predložiti uvrštavanje na dnevni red zakona o izmjeni Zakona o jedinstvenom matičnom broju i tražiti da se on po hitnoj proceduri uputi Parlamentarnoj skupštini na usvajanje", kazao je Zjajić.