Upozorenje Vijeća Evrope
0

Zbog slučaja "Sejdić i Finci" moguća zabrana glasanja

SRNA
Ukoliko se presuda Suda za ljudska prava u Strazburu u slučaju "Sejdić i Finci" ne implementira u razumnom roku, BiH će snositi posljedice, koje uključuju i moguću zabranu parlamentarcima BiH da glasaju u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope, upozorila je šef delegacije Vijeća Evrope u BiH Karolina Ravu.

Ona ističe da bi najveća sankcija bila isključenje iz Vijeća Evrope, što se nikada ranije nije desilo, jer je svih 47 država članica uvijek implementiralo presude Suda.

"Nadam se da BiH neće biti izuzetak. Neizvršenje presude će, takođe, imati posljedice na proces pridruživanja BiH i Evropske unije, pošto će tim biti narušen Prelazni dogovor i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. To će sigurno odložiti ili spriječiti BiH da dobije status kandidata", rekla je Ravu u intervjuu za "Nezavisne novine". 

Prema njenim riječima, Vijeće Evrope je bio veoma razočaran neuspjehom radne grupe u dolaženju do ustavnih amandmana u slučaju "Sejdić i Finci" i to će imati posljedice na međunarodnu reputaciju BiH. 

Ravu je rekla da će biti priznati rezultati oktobarskih izbora koji će biti održani u skladu sa zakonom koji diskriminiše nacionalne manjine.

"Ipak, činjenica da ustavni i izborni zakon nisu dobili amandmane prije izbora baciće sjenku na legitimitet institucija formiranih na osnovu sistema koji ima fundamentalnih grešaka i koji diskriminiše manjine", rekla je Ravu. 

Govoreći o poziciji nacionalnih manjina u BiH, Ravu ističe da su manjine u BiH tretirane kao građani drugog reda, a da se u najtežem položaju nalaze Romi. 
Ona je naglasila da Vijeće Evrope zajedno sa Evropskom unijom i američkom vladom predlaže da se prije izbora formira stalno domaće tijelo koje će se baviti ustavnim reformama nakon izbora i kasnije.