BiH
654

Zbog novih zapošljavanja u administraciji ugrožena koalicija DF-a i SDA

Piše: E. G.
Sifet Podžić (Foto: Klix.ba)
Sifet Podžić (Foto: Klix.ba)
Iz Demokratske fronte (DF) su oštro upozorili Stranku demokratske akcije (SDA) da će prekinuti koalicione dogovore o formiranju vlasti na svim nivoima u BiH ukoliko odmah ne bude prekinuto zapošljavanje novih radnika u administraciji, tačnije u ministarstvima, agencijama i javnim preduzećima.

Određeni ljudi u SDA koriste ovo vrijeme kako bi zaposlili neke radnike u javnom sektoru i mi na to ne možemo pristati, izjavio je za Klix.ba Sifet Podžić, generalni sekretar DF-a. Ovo se prvenstveno odnosi na Kanton Sarajevo.

On kaže da ove trzavice između dviju stranaka, pa i u samim pregovorima o formiranju vlasti, traju od prošle sedmice.

"Rekli smo da ćemo tek nakon konstituisanja skupština kantona, odnosno Federalnog parlamenta, razgovarati o imenima za izvršnu vlast i da ćemo, kada je riječ o javnim ustanovama i javnim preduzećima, gledati prvenstveno kvalifikacije kadrova. Međutim, SDA izgleda koristi ovaj period pregovora za nova zapošljavanja u organima državne službe i u javnim preduzećima i mi smo delegaciji SDA u Kantonu Sarajevo, tačnije Denisu Zvizdiću, predočili da ne želimo nastavljati daljnje razgovore dok oni to rade", kazao je Podžić.

Iz DF-a su tražili da SDA naloži vršiocu dužnosti premijera KS Muhamedu Kozadri da obustavi ovakvu praksu zapošljavanja ako još uvijek misle imati DF za partnera.

U DF-u kažu da još uvijek ne mogu reći hoće li nastaviti razgovore sa SDA o formiranju vlasti u KS. S druge strane, na sjednici Vlade Kantona Sarajevo danas je bilo riječi o ovome, odnosno DF-ov zahtjev je razmatran na sjednici.

Kanton Sarajevo nije izuzetak. U DF-u kažu da imaju informaciju da se zapošljavanja vrše i na nivou Federacije, ali i na državnom nivou.

"Ako se to tako nastavi vrlo ozbiljno će doći u pitanje naše daljnje učešće u razgovorima o formiranju vlasti. Stvar može otići dotle da će SDA čak morati tražiti drugog partnera radi formiranja vlasti", rekao je Podžić.