BiH
64

Zbog nedovoljnog odziva građana: Neuspio pokušaj blokiranja saobraćajnice u Sarajevu

Piše: M. N.
Foto: E. H./Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Neformalna grupa građana već osam mjeseci protestuje u parku preko puta Predsjedništva BiH. Nenametljivo i tiho svojim transparentima šalju poruke vlastima u kojima izražavaju svoje nezadovoljstvo i strah za budućnost ove zemlje.

Odlučili su da danas obilježe ovaj datum pozivajući građane na ulicu, a dobili su sve potrebne dozvole da, ukoliko odluče, blokiraju glavnu cestu. Zbog nedovoljnog odziva građana, ovaj pokušaj blokiranja saobraćajnice nije uspio.

"Želimo da iskažemo svoje nezadovoljstvo jer 240 dana smo ovdje i iskazujemo nezadovoljstvo radom svih institucija, posebno Viskog sudskog i tužilačkog vijeća, sudstvom, tužilaštvima i policijom. Oni su osnova poluga u svakoj zemlji, a ona je direktno stavljena pod političku kontrolu kriminalnih struktura ove zemlje jer svi su upoznati i svjesni da je ova vlast involvirana u strahoviti kriminal vrijedan više stotina milijardi dolara. Na sudovima i tužilaštvima postoji 250 zvaničnih krivičnih prijava koje nisu u stanju da završe jer da završe te procese 90 posto ovih kriminalaca bi bilo u zatvoru, a ne na slobodi i izbornim listama", rekao je Drenko Koristović, jedan od demonstranata koji je skoro svaki na protestima.

Prije osam mjeseci, građani BiH su krenuli u masovne proteste nezadovoljni situacijom u zemlji i teškim životom običnih ljudi. Organizirali su se brojni plenumi koji nisu urodili plodom. Demonstrante su optuživali da su pripadnici određenih političkih stranaka i da su plaćeni da svaki dan budu na ulici. Građani koji svaki dan protestuju u Sarajevu oštro negiraju da ih je iko platio i da njihovi socijalni bunt ima bilo kakve veze sa politikom.

"Svaka vlast koja je umiješana u kriminal i bori se za opstanak, da sačuva svoje pozicije, normalno da će opstruirati sve, oni su nas inkriminirani, bojili raznim bojama, a vidite da su ovdje najobičniji ljudi bez zaposlenja. Ja sam demobilisani borac i 18 godina sam na birou, a zanatlija sam. Ako ova država nije bila u stanju da zaposli demobilisane borce koji su zanatlije i koji ne traže olovku i radno mjesto u kancelarijama već traže da rade i svojim radom zarade komad hljeba za svoju porodicu, šta onda treba da očekujemo od ove vlasti", rekao je Koristović.

Istakao je kako institucije nije zapalio niti jedan čestiti demonstrant, već da su to napravili "oni koji su sada na vlasti".

"Zapaljeni su dijelovi zgrada gdje se nalaze dokazi o kriminalnoj privatizaciji. Demonstranti samo traže svoja osnovna ljudska prava, da sačuvaju svoje dostojanstvo i zarađuju za život", dodao je.

Nadaju se da će ovi izbori promijeniti nešto i da će BiH konačno krenuti naprijed. Glasat će, kako kažu, za budućnost ove zemlje i pozvali su sve mlade da izađu na izbore, pokažu nezadovoljstvo i glasaju.

"Vjerujem duboko da je ovoj zadnji momenat BiH da se napravi neki vidni pomak baš na izborima jer jedino tako možemo napraviti iskorak za bolju budućnost ove zemlje. Ova kriminalna vlast se mora skinuti, sudstvo i tužilaštvo mora proraditi neovisno od političkih stranaka i mora pokažnjavati kriminalce koji su opljačkali ovu zemlju, opustošili, privatizirali pa rasprodali fabrike. Ovo je posljednji El Dorado u Evropi zua pranje kriminalno stečenih para", zaključio je Koristović.