BiH
0

Zbog izostanka izvjestilaca, više tačaka povučeno s dnevnog reda u Parlamentu FBiH

FENA
Na prijedlog predsjedavajućeg Predstavničkog doma Federalnog parlamenta Safeta Softića, s današnje sjednice ovog doma koja je završena u Sarajevu s dnevnog reda su povučeni izvještaj o prošlogodišnjem poslovanju Radio-televizije Federacije BiH, kao i proširena informacija o stanju u toj medijskoj kući.

Predlažući povlačenje ove tačke s dnevnog reda do narednog zasjedanja Doma, Softić je kao razlog za to naveo odsustvo sa sjednice direktora RTV-a FBiH koji je trebalo da bude izvjestilac o navedenim materijalima.

Zbog izostanka izvjestilaca, slično je završena i naredna predviđena tačka dnevnog reda. U njenom toku je trebalo da bude razmotren izvještaj iz kabineta predsjednice i dvoje dopredsjedavajućih Federacije BiH o realizaciji sredstava s budžetske pozicije tekućih transfera za drugo polugodište 2007. godine.

Zbog odusustva predsjednice Federacije i dvoje dopredsjedavajućih, Borjane Krišto te Mirsada Kebe i Spomenke Mićić posebno je reagirao poslanik Stranke za BiH Džemail Silajdžić riječima da je odsustvo rukovodstva Federacije sa sjednica u Parlamentu već postalo češća praksa.

Za danas je bilo najavljeno i razmatranje izvještaja Federalne vlade o konkretnim mjerama poduzetim na zaštiti građana FBiH od nekontroliranog vala poskupljenja osnovnih životnih namirnica.

Pošto ni taj materijal nije dostavljen, i ova tačka dnevnog reda je povučena.

Njen inicijator, poslanik Narodne stranke "Radom za boljitak" Marko Vujević izjavio je da Vlada ignoriše i građane i Predstavnički dom i zatražio da ona obavezno dostavi traženi materijal do naredne sjednice Predstavničkog doma.

U efektivnom dijelu današnje sjednice poslanici su odobrili nacrte zakona o geološkim istraživanjima te o rudarstvu u FBiH, kao i nacrt poslaničkog etičkog kodeksa. Nakon rasprave, odlučili su da naknadno glasaju o Prijedlogu odluke koja se odnosi na utvrđivanje područja autocesta na Koridoru 5-C područjem posebnih obilježja od značaja za Federaciju.

Ova sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, 12. po redu, otvorena je jučer. Od značajnijih odluka, u njenom jučerašnjem dijelu odobren je prijedlog zakona o osnivanju razvojne banke u Federaciji.